Можем ли да не се пипаме по лицето

Постоянното докосване по устата, носа и очите е инстинкт, характерен за човешкия род

Можем ли да не се пипаме по лицето | StandartNews.com

Световната здравна организация съветва като профилактика срещу вирусните инфекции, включително Ковид-19 (COVID-19), да ограничим контактите с хората около нас, да носим маски, по-често да си мием ръцете и да се стараем да не се пипаме по лицето. Оказва се обаче, че последната препоръка е почти неизпълнима. Постоянното докосване до устата, носа и очите е инстинкт, характерен за човешкия род.

Опитай да не се докосваш

Според изследвания на американски учени, новият коронавирус SARS-CoV-2 живее няколко часа във въздуха, докато върху повърхности може да преживее с дни. Например върху мед може да оцелее почти четири часа, върху картон – около денонощие, а върху пластмаса и неръждаема стомана – от два до три дни. Затова вероятността да се заразите само от допир до един или друг предмет е голяма, особено ако след това се пипнете с ръце по очите, носа или устата.

Да не се пипаме по лицето съветват всички специалисти. Но изпълнението на тази препоръка е много трудно. Американският „Вашингтон пост” изброи десетки случаи, при които официални лица са нарушили тези препоръки по време на изявления с призиви да не се пипат устните, носа и очите.

Според австралийски учени, даже студентите по медицина, запознати с опасността от подобни жестове, докосват лицата си около 23 пъти за един час. Устата, бузите и брадичката – по четири пъти на час, носа и очите – по три, а ушите – по един път. Средната продължителност на такова докосване е 3 секунди. Според други данни, хората се пипат по лицето средно 15,7 пъти за час, което е напълно достатъчно коронавирусът да проникне в организма.

Под влияние на обстоятелствата

Според германски учени, произволното докосване на лицето помага на хората да се справят с емоциите и да се концентрират. Колкото е по-високо нивото на стрес (а самото съобщаване на пандемия от вирусна инфекция предизвиква стрес), толкова по-често човек се пипа по устата и носа и търка очите си по-дълго.

В проведен с доброволци експеримент за проверка на паметта, по време на който на всеки 5 минути са включвани неприятни звуци, предизвикващи дискомфорт, броят на докосването на лицата на участниците съответствал на нивото на стрес, отчетен с помощта на енцефалограф.

Подобно поведение се наблюдава у човека още в утробата на майката. Когато тя е подложена на стрес, бебето се пипа по лицето.

Изследванията са показали, че желанието да се докоснат по лицето при ситуация на неизвестност, е инстинкт, характерен за всички примати.

Затова учените съветват да се използват латексови ръкавици в градския транспорт или на обществени места, където може да се „пипне” вирус. Необичайното усещане от носенето им ще отклони вниманието от желанието да се пипнем по лицето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай