Монтана в шок от смъртта на Весела Коларска

След 4 неуспешни операции се застреляла, през февруари се тровила с хапчета

Монтана в шок от смъртта на Весела Коларска | StandartNews.com

Монтана. Злокобна вест обходи Монтана вчера преди обяд. Към 10,30 часа край на живота си е сложил заместник-кметът Весела Коларска, съобщи пръв градоначалникът Златко Живков.

52-годишната жена се самоубила с пистолет в частно стрелбище, което се намира в мазето на административна сграда в центъра на града. Поискала е да постреля, както е правила и друг път, а инструкторът изобщо не се усъмнил в намерението и. Била добър стрелец, но този път насочила пистолета не към мишената, а към себе си. Намиращият се наблизо инструктор, който й е сложил наушници и е подал оръжието, не е могъл да реагира.

Преди два дни Коларска поискала пистолет от бившия си колега Румен Ангелов. Той съобщи за молбата й, след като чу страшната вест. Ангелов, който е бивш заместник-кмет, имал законно притежавано лично оръжие. Искам да унищожа съсели, които са нападнали къщата ни, обяснила му тя. Той обаче й отказал такава услуга.

Весела Коларска не е местен човек, родена е в Кюстендилска област. В Монтана дошла да живее заради съпруга си Тодор Владимиров, който е от града. Има висше образование, дипломирана химичка е. Трудовия си път е започнала от лабораторията на фирма ВиК в Монтана. След това е преминала през общинския радиовъзел и областната администрация. В екипа на кмета Златко Живков е от първия му мандат от 1999 година до сега. Предложена е от СДС и до края на живота си тя остава вярна на синята политическа сила.

Като заместник-кмет отговаря за развитието на хуманитарната сфера - образование, култура, социална политика. По тази причина е добре позната в учителската и културната колегия в града. Коларска е автор на общинска стратегия за развитие на нови видове социални услуги. Като много добра е оценена нейната работа за популяризирането на приемната грижа и извеждането на изоставени деца от социалните домове от стар тип. Тя е един от авторите на няколко проекта с такава тематика - създаване на комплекс за социални услуги и на домове от семеен тип. Познава отблизо работата на почти всички социални заведения в общината. В края на 2012 година посети Англия с българска група, за да се запознае с предоставянето на социални услуги в тази страна. На нея се приписва утвърждаването на 39 приемни семейства, което е едно добро постижение в страната в сравнение с останалите градове.

Когато кметът Златко Живков отсъства от града или излиза в отпуск, той възлага на Весела Коларска кметските функции. Посрещала е посланици, висши държавници, които са гостували в Монтана. Нищо не е издавало отклонение в поведението й. Винаги показва рутина на обигран администратор и общинар.

За пръв път преди 3-4 години в града се заговаря за прекаран от нея инсулт. След кратко отсъствие тя се връща на работа и нищо не показва следи от подобно заболяване. Сега става ясно, че това не е било вярно. Боледувала е от дископатия. Правени й са 4 операции, според нея - неуспешни, обясни Златко Живков. Пред него е споделяла, че не може да издържа повече на болките и ще сложи край на живота си. Никой не е приемал думите й буквално.

Затова изстрелът в стрелбището е неочакван. В общината са попарени от новината за трагичната й смърт. Едва сега лекари издават, че тя е правила опит за самоубийство чрез медикаменти през февруари т.г. Но е била спасена.

Весела Коларска има щастлив брак и две деца. Съпругът й Тодор Владимиров се занимава с частен бизнес. Семейството притежава магазин за бои за бита. Търговията му е успешна, защото това е най-снабденият със специфичната стока обект. Имат син Владимир, на 27 години, и дъщеря Йоана - на 19.

Коларска е била в отпуск по болест от 16 август миналата година. Оттогава е идвала на 2 пъти на работа за по 5 дни, но пак е излизала в болнични, обясни кметът Живков.

С недомлъвки от вчера се говори за заболяването й. Освен дископатията сега се споменава и за страшно заболяване на костите, което било много мъчително. Видяна е за последно преди дни, когато се е движела свободно из града. На въпрос как е, отговаряла, че е добре, само кракът много я боли. Не е имала вид на болен и страдащ човек. Била е както винаги с приличен външен вид и свежо лице.

В петък към обяд Златко Живков отложи насрочената си пресконференция по проблемите на проекта за водния цикъл на града, който се изпълнява в момента. Не съм в състояние да говоря за нищо, обясни той. Вчера още нямаше яснота кога и къде ще бъде погребан заместник-кметът на Монтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай