Модернизират болници със 148 млн. евро от Европа

Модернизират болници със 148 млн. евро от Европа | StandartNews.com

София. В Министерството на здравеопазването бяха подписани договори в изпълнение на Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации". СРИП се осъществява по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., с общ бюджет 148 млн. лв. финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Конкретен бенефициент е Министерство на здравеопазването.

По договорите ще бъдат извършени строително-монтажни работи за разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение в СБАЛ по онкология в  София и за изграждане на онкологичен и лъчетерапевтичен център в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Ще бъдат подписани и договори за доставка, въвеждане в експлоатация, гаранционно и следгаранционно обслужване на лъчетерапевтична апаратура за двете лечебни заведения.

Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че целта на програмата е постигане на качествено и достъпно здравеопазване като се модернизира и обнови инфраструктурата на лечебните заведения с над 51% държавно участие.

За да има повече прозрачност между Министерство на здравеопазването и Асоциация "Прозрачност без граници" беше подписан Пакт за почтеност. Документът е разработен въз основа на сключеното на 22 юли 2012 г. споразумение за сътрудничество. От страна на МЗ Пактът за почтеност ще бъде подписан от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Основната цел на Пакта е да се осигури пълна прозрачност на провежданите процедури като по този начин се гарантира ефективно антикорупционно поведение и добро управление на публичния сектор. Специални текстове предвиждат представители на неправителствени организации да участват активно и пряко в публичните заседания по процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Извършване на строително-монтажни работи в ДМСГД по проект "Преструктуриране на домовете за медико-социални грижи за деца от 0-3 г.".

Пактът за почтеност е открит за присъединяване от страна на всички участници в процедурата по провежданата обществена поръчка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай