Многото лица на Мария Магдалена

Многото лица на Мария Магдалена  | StandartNews.com

Една от най-интересните и важни библейски фигури, личността на Мария Магдалена е забулена в мистерия векове наред. А езотеричните текстове, които се занимават с нея са толкова много, че дори специалистите по религии трудно постигат единодушие. Вън от библейския канон Мария Магдалена най-често е считана за съпругата на Исус Христос - теза, която превърна Дан Браун в милионер с "Шифърът на Леонардо". Тя продължава да бъде най-интересна жена в историята. Ето кои са най-интересните факти, а и измислици, за светицата блудница.

* През 591 г. след Христа папа Григорий я провъзгласява за покаяла се грешница, като подклажда всеобщото схващане, че е била проститутка. В Библията впрочем няма достатъчно податки за подобна репутация.

* Дъщеря е на Сир и Ехвария, които са наследници на царския престол. Сестра е на Лазар и Марта и е с много високо обществено положение допреди да падне в греха.

* В киното на 21 век Мария Магдалена е изиграна от Моника Белучи в скандалния "Страстите Христови" на Мел Гибсън.

* Дълги години разкаялите се проститутки са наричани "магдалини". Но през 1969 папата я обяви за светица и "очиства" блудния й ореол.

* Като доказателство, че Христос и Мария Магдалена са били женени, канадският професор Бари Уилсън сочи обръщението към Христос. Той е бил наричан "рави", а по онова време се обръщали така само към женените мъже. Освен това Мария Магдалена е измила бездиханното тяло на Христос, след като той е свален от кръста. А в древността единствено съпругите са имали право да измият тялото на починалия си мъж, твърди още Уилсън.

* Заради "Последното изкушение на Христос", в което Никос Казандзакис описва предполагаемата любов между Христос и Мария Магдалена, великият гръцки писател е отлъчен от църквата. В скандалният филм на Мартин Скорсезе, след разпятието, докато виси на кръста, Спасителят халюцинира какъв би бил животът му като обикновен смъртен. В бленуването си за неосъщественото земно щастие той се жени за Мария-Магдалена, има деца и доживява до дълбока старост.

* Франк Мид в книгата си "Кой кой е в Библията" пише: "Мария Магдалена 1900 години стои на позорния стълб, обливана в мръсотия, но на този позорен стълб би трябвало да бъдем поставени ние. Тази Мария никога не е била блудница, никъде няма факти, че е била развратна жена. Единственото, което знаем, е, че е била болна. И че Христос я е излекувал. Нищо друго не се споменава в Библията за нея!"

* Наскоро религиозни експерти от Шотландия скандализираха света с твърдението, че Евангелието на Йоан е написано от самата Мария Магдалена.

* Някои изследователи твърдят, че в ранните християнски храмове при изобразяването на Тайната вечеря от дясната страна на Исус е рисуван апостол със силно изразени женски черти. Смята се, че този апостол е бил именно Мария Магдалена.

* Специалистите смятат, че с времето делото на жената е било заличено, защото първите християни са се притеснявали от връзката на Месията с жената.

* Мария Магдалина не е единствената жена "претендентка" за съпруга на Исус.
Мария от Витания, сестрата на Марта и Лазар също е сочена за вероятна "божия съпруга".

* Тя първа видяла възкръсналия Господ и утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!" Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.

* Честваме я като Света мироносица на 22 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай