Младите се натискат за затвора

Всеки трети иска да е надзирател или полицай срещу 800 лева

Младите се натискат за затвора     | StandartNews.com

София.  Младите искат при Дянков или в затвора. Всеки трети ученик у нас напира да стане юрист във финансовото министерство, полицай или надзирател в затвора. За тези три позиции в държавната администрация са кандидатствали най-много безработни младежи.

Всички имат висше или средно образование и търсят реализация в държавната администрация. Освен тях обаче за свободните места напират и стотици българи с опит. Според експертите в последните 6 месеца се забелязва истински бум в търсенето на държавна работа. Причините според експертите са две - сигурен доход, макар и по-нисък в сравнение с частния сектор и редовно плащане на осигуровки върху реалната заплата. "В днешно време за хората е важно да получават парите си навреме, тъй като са зависими от кредити и сметки. В същото време осигуровките върху реалните доходи дават възможност на хората да взимат заем и да плащат стоки и услуги на изплащане", обясниха още експертите.

В момента в цялата страна администрацията търси над 3000 служители. Повечето от тях са полицаи и надзиратели. Само през октомври бяха обявени нови над 40 свободни работни места за надзиратели в затворите в Ловеч, Плевен, София и Стара Загора, както и в затворническите общежития в страната. Обявите са качени в Административния регистър, в който се публикуват всички конкурси за наемане на държавни служители. Заплатата, на която се назначават надзирателите, е 583 лв. Условието е те да имат средно образование. Освен възнаграждението тези служителите ползват и добавки като средства за облекло, транспорт и други.

1591 нови служители на реда пък търси МВР. В момента ведомството е обявило 218 конкурса в цялата страна. За едно място кандидатстват над 40 души. Най-много са мераклиите за редови охранителни ченгета. МВР има нужда от 233-ма разследващи полицаи, защото през лятото вълна дознатели напуснаха системата, за да станат прокурори и съдии. Конкурси за катаджии обаче няма. Юристите, които успешно преодолеят изпитите, ще започнат работа в МВР с 805 лв. заплата. Стартовото възнаграждение за полицаите със средно образование е 600 лв. До конкурсите обаче не се допускат мъже с ръст под 168 см и жени под 160 см.

От началото на октомври държавата търси да вземе на работа и 15 експерти за новата Агенция за енергийно обследване, която наследи агенцията за енергийна ефективност. Тук стартовата заплата за младши експерт е 320 лв., а за главен - 380 лв. От тях се иска да имат бакалавърска степен по правни, стопански или технически науки. Министерството на правосъдието пък търси трима вътрешни одитори, чието възнаграждение е посочено, че може да стигне до 1150 лв. В отдел "Съдебна защита" на финансовото министерство търсят двама юрисконсулти. В обявата е записано, че основната им заплата може да е между 320 и 1800 лв. За двете места има над 80 кандидати.

Над 500 пък са мераклиите да почнат работа в кметските администрации в страната. Правните отдели търсят най-вече юрисконсулти, които могат да започнат работа срещу 1000 лева заплата. Те обаче трябва да имат поне година опит в работата с обществени поръчки и европроекти. Това е и големият проблем на младите кандидати, които са без стаж. За сметка на това обаче имат чужди дипломи, които пък успешно ги правят равни кандидати с тези, с натрупан стаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай