Митрополит и село на нож за Исус в ракета

Митрополит и село на нож за Исус в ракета | StandartNews.com

Съдът ще реши да се палят ли свещи в "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Неврокопска митрополия иска да сложи ръка върху уникалния храм "Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско. Епархията заведе дело срещу държавата в съда в Разлог с искане да стопанисва недвижимия имот. И настоява Министерството на културата да предаде владението на църквата на митрополията. Аргументът е нотариален акт от 2003 г. за светата обител. Страна в съдебния процес е и Националният исторически музей (НИМ), под чиято шапка е от 2008 г. храмът. Първото заседание стартира през септември, но бе отложено заради искане на църковното настоятелство за главно встъпване в процеса. Нередности в документа обаче принудили съдията да отложи заседанието до отстраняване на пропуските.

-------------------------------------------
"Въпросното църковно настоятелство не е на уникалната ни църква, с която се гордеем и е наша емблема. То е на другия храм "Сретение Господне". В това настоятелство са хора, които са приближени до отец Никола Варин. Те искат да свидетелстват, че в "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" са се водили църковни служби през годините, което не е вярно", твърди кметът на селището Никола Найденов. Според него и съселяните му Неврокопска митрополия иска да превърне този храм в действащ, което е недопустимо. Стане ли това, вътре ще влизат много хора, които ще палят свещи и ще съсипят иконите. Църквата е малка, тясна и ниска, абсурд е да приема вътре миряни, категоричен е Владимир Костов.
Георги Бучков, който е над 80 г., се кълне, че никога там не се е служило. "Как така изведнъж се сетиха за тази църква!? Та тя е паметник на културата. Защо с приходите, колкото и да са скромни, не пълним държавната хазна? Нали все е празна. А Българската православна църква (БПЦ) си има достатъчно храмове, имоти.

То не са скъпи коли, часовници, други глезотии

Все им е малко", гневят се хората в Добърско. Те ще водят битка докрай за уникалния храм "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Светата обител, в която Исус Христос е изобразен в ракета, е строена в далечната 1614 г. "Вместо заедно с Неврокопска митрополия да направим подобаващо честване на тази кръгла годишнина, свещениците са решили да водим съдебни спорове. Няма да си дадем емблемата на селището. Заради тази църква насам всеки ден идват туристи от страната и чужбина", уверяват жители на селото. "Никой през годините не е имал нотариален акт. Преди 10 г. пак направиха опит, но видяха, че хората са против и свещениците се отказаха. Тогава събрахме протестна подписка, всички се вдигнахме на бунт и спасихме храма", припомня кметският управник. Ако трябва, ще направим инициативен комитет за защита на старата църква, но тази светиня няма да я дадем на свещениците, заричат са местни хора. Те вярват, че ще получат помощ от държавата, от медиите, от обществото в преследването на своята справедлива кауза.

Неврокопският митрополит Серафим пък е категоричен, че мястото на всеки Божи храм е в лоното на БПЦ. Точно заради това митрополията завела съдебното дело в Разлог за собствеността на църквата в разложкото село. Духовният водач на миряните в Пиринския край не смята, че е проблем храмът да бъде действащ и да приема посетители всеки ден, които да слушат църковните служби. "За мен няма две мнения по следния въпрос - всяка църква, всеки молитвен дом, трябва да е към Българската православна църква. Свещи в този храм могат да се палят, но не вътре, а в двора, за да не се повредят иконописите. Ние също искаме да ги съхраним за идните поколения. Няма кой да се грижи по-добре за църквата от свещенослужителите", споделя митрополит Серафим, който зае този пост в началото на тази година. Той уточни, че и в момента в "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" влизат големи групи туристи, които с раниците на гърба си увреждат стенописите. Допуска, че само няколко души в село Добърско настройват останалите жители на населеното място срещу БПЦ, тъй като са

водени от личен интерес да се запази статуквото

Митрополитът допуска, че няма точна отчетност на приходите в храма. Целта му е да се случи най-нормалното нещо - в църквата да влизат свещеници, а не цивилни лица. "Това е нашата мисия - да възстановим рухнали и забравени храмове, да върнем към БПЦ тези от тях, в които сега не влизат свещеници", допълва Неврокопският митрополит Серафим.
Кметът Найденов отхвърля обвиненията, ме няма отчетност на приходите. Знае се цената на билета и всичко се праща до стотинка в София. Родители с деца плащат по 3 лева за вход, пенсионери, ученици и студенти дават по 1 лев, безплатно е а войници и инвалиди. За големи групи се правят отстъпки от цената. "Издаваме касови бележки, дори фактури. Няма нищо скрито-покрито. От митрополията се чудят как да оправдаят ламтежа си за този наш уникален храм", пали се кметският наместник.

Спорът няма да утихне, това е сигурно. Нито една от страните ще направи крачка назад. Жребият е хвърлен. Залогът е много голям - 400-годишната църква, в която е изографисан Христос в космическа ракета. Кой ще стопанисва храма? Последната дума ще е на българския съд.

Кметът: Църквата да е под егидата на ЮНЕСКО

Уникалната църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" да бъде под защитата на ЮНЕСКО. Това искат жителите на разложкото село Добърско. Според тях сега е моментът да се постигне тази цел, тъй като шеф на ЮНЕСКО е българката Ирина Бокова. "Тя е от нашия край. За нас това ще бъде сбъдната мечта. Защото сме наясно колко ценен е този храм. Заради него насам идват все повече туристи от цял свят. Гордеем се с църквата си и сме убедени, че заслужава да бъде включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО", твърди кметът на Добърско Никола Найденов. Преди години той няколко пъти пращал писма до културното министерство, за да ги запознае с желанието на местните хора. "От 1 януари 2008 г. църквата е под шапката на НИМ. Готвя ново писмо до директора му проф. Божидар Димитров за нашето желание. Длъжни сме да опитаме, докато Ирина Бокова е начело на ЮНЕСКО", убеден е селският управник. Храмът "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е изграден като трикорабна базилика през 1614 г. от будни и заможни местни жители. Той е уникален не само по своята архитектура - наполовина в земята без купол и камбанария, но и със своите 460 стенописа, на които реставрация не е правена. Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е и църквата в България с най-много изрисувани жени светици. Една от забележителните икони е и сцената Преображение Христово, известна още като Исус в космическа ракета. Край храма има извор с лековита вода. По традиция хората пускат монети в него, за да се върнат отново на това свещено място.

Музеят: Поповете чакат само да късат билетите

"Не считам, че храмове, които са паметници на културата, трябва да преминат към БПЦ. Нека не се бъркат нещата. "Александър Невски" си е на нашата църква, която нямаше нотариален акт дълго време, тъй като щеше да плаща огромни данъци за имота. Що се отнася до църкви като тези в Бояна, в село Добърско, те са паметници на културата, в тях има фрески от велики художници", смята шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. "Църквата няма капацитет, няма експерти, за да се грижи за тях и да ги поддържа. Ако тази уникална църква бъде присъдена на БПЦ, свещениците пак ще искат държавата да помага, те само да късат билетите. Искам да уточня, че входните билети не покриват разноските. Едно е църквата да има нужда от храмове в дадено населено място, но е друго да посяга на паметници на културата", казва проф. Димитров. "На метри от "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" има голяма църква, която е предостатъчна за богомолците. Срамота е да искат и уникалния храм. Неудобно ми е да се явявам на такива дела, защото не става въпрос за вяра в Бога, а за човешка алчност. Не би трябвало неврокопският митрополит Серафим да ни се бърка в работата. Искам да го успокоя, че там никой не краде и всичко се отчита до стотинка. И нека знае, че съм помогнал да се осигурят икони на цели 9 църкви в неговата епархия", категоричен е проф. Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай