Мистериозната обувка на Хрушчов

60 години не е ясно треснал ли е с нея по ораторския пулт в залата на ООН

Мистериозната обувка на Хрушчов | StandartNews.com
  • Майстор на чепици от Пирмазенс направи пари, произвеждайки 30 000 чифта
  • 60 години не е ясно треснал ли е с нея по ораторския пулт в залата на ООН

Чии обувки са най-известните? Префърцунените екземпляри на Стийв Мадън, които Майкъл Скорсезе увековечи във "Вълкът от Уолстрийт", елегантите червени токчета на Миранда Пристли от "Дяволът носи Прада" или изтърканите маратонки на Майкъл Джордан от "Космически забивки"?
Историята обаче сочи друго име. Той не е галеник на Холивуд, а е господар на Кремъл в средата на миналия век. Името му е Никита Сергеевич Хручков, а обувката му, макар никой да не знае каква марка е, си спечели световна слава от една снимка, която обиколи планетата и разбуни духовете на онова време.
Треснал ли е с обувката по ораторския пулт? Прословутото изпълнение на Хрушчов точно преди 60 години на пленарното заседание на ООН е една от

най-пикантните истории от времето на Студената война

Само че вярна ли е тя?
Общото събрание се открива в Ню Йорк от генералния секретар на ООН с реч, която е доста директна и включва актуални събития. За тогавашното време това са 17 африкански колонии, които обявяват независимост и Унгарската революция от 1956 г. и съветската инвазия.
Атмосферата по време на сесията на ООН е напрегната. Румънският заместник-министър на външните работи Едуард Мезинческу се държи арогантно и предизвиква изключване на микрофона му, а председателят на Генералната асамблея Фредерик Боланд удря с чукчето си толкова силно, че го чупи.
Представители на западните държави обвиняват СССР и неговата политика спрямо Унгария. След това разговорът преминава към африканските колонии. Там някъде Хрушчов изнася емоционална реч, в която мъмри империалистическите държави - "колонизаторите".
После ръководителят на делегацията на Филипините Лоренцо Сумулонг взима думата и намеква, че СССР също е колонизатор: "Народите от Източна Европа и други места, които са лишени от свободното упражняване на техните граждански и политически права и които са погълнати, така да се каже, от Съветския съюз", хвърля ръкавицата към Хрушчов Сумулонг.
Реакцията не закъснява. Ядосаният съветски ръководител бързо се приближава до трибуната и приканва филипинеца да се дръпне настрани с жест на ръката си. След това отива до микрофона и започва да крещи, че Сумулонг е

"идиот, подставено лице, лакей и мазник на американския империализъм"

Всичко това е далеч извън рамките на събранието, но аудиторията мълчи и не реагира. Когато приключва словото си, Хрушчов се връща на мястото си.
Сумулонг решава да се възползва от правото на отговор и отново сипе сол в раната - осъжда комунистическия режим и напада съветския лидер. Хрушчов побеснява, вдигна ръка, за да говори отново, но този пък е игнориран. И тогава идва историческия момент.
Нещо се случва с обувката му. С дясната, за да бъдем по-точни. Ден по-късно репортерите на "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", пишат на първа страница на вестниците си как Хрушчов използва обувката като ударен инструмент. Само че къде и по какъв начин, не става ясно.
Американският историк Уилям Таубман, който 40 години по-късно разследва драматичната проява, признава, че информациите в различните медии странно си противоречат. Веднъж става дума за чехли, друг път за сандали, що се отнася до последните - светлокафяви.
Дали обаче ударът се е стоварил върху ораторския пулт или е бил изпълнен от мястото на Хрушчов в пленарната зала, има различни мнения. Различни са и снимките. Една от тях показва шефа на Кремъл на мястото му в пленарната зала, пред него - прословутата обувка. На друга снимка го виждаме да се пени на ораторския пулт,

в едната му ръка - някакъв мистериозен предмет

Трета снимка показва същата сцена, само че без обувка.
Служителка в залата пък разказва нейната версия. Журналист неволно настъпил Хрушчов по петата, обувката се изсулила от нея, а самата служителка прибрала ценната реликва и я върнала на руснака, грижливо увита в салфетка. "И тогава, информира дамата, той удари с нея."
Съветската интерпретация на конфузната случка се доближава до служителката, ама не съвсем.
Като личен преводач на Хрушчов, Виктор Суходрев си спомня в мемоарите си как господарят на Кремъл започва да удря с юмрук по масата, за да привлече вниманието на председателя Боланд. В ръката си Хрушчов държи часовника си и го размахва.
Суходрев предава думите на Хрушчов: "Започнах да удрям с юмрук и видях, че часовникът ми спря. По дяволите, счупих си часовника заради това тук! И тогава взех обувката и започнах да удрям с нея!"
Руснаците са единодушни, че размахването на обувката не се случвало на трибуната, а на местата, където седят делегатите. Те си настояват, че истинска е снимката, която показва как обувката е на банката пред Хрушчов.
Но пък вадят абсурдна версия как е събут Хрушчов. Негов подчинен твърди, че

някой случайно настъпил съветския лидер

докато той кротко си седял на мястото в началото на сесията. Банките обаче били тесни и затова Хрушчов не можел да се наведе, за да я обуе отново, а я сложил на бюрото си.
Тази версия, макар и невероятна, яростно се поддържа от сина на Никита Хрушчов, 25-годишния Сергей, който също присъствал на сесията.
Джеймс Ферон, журналист от Times, пък си спомня друго: "Аз всъщност видях Хрушчов, който не удряше с обувката си". Според него съветският лидер "се наведе, свали обувката си, размаха я заплашително, а после я остави на бюрото си. Никога обаче не удари с нея".
Друг журналист, Джон Лонгард, редактор в сп. Life, пък дава трета версия. Хрушчов не удрял обувката си по банката, но бил готов да започне да го прави. Според Лонгард Хрушчов "се протегна, свали кафявата обувка от десния си крак и я сложи на банката. Той се ухили на делегатите от Обединената арабска република, които шокирано гледаха от другата страна на пътеката и им намекна с жест (с празна ръка), че следващия път ще удари с обувката си. Мога да ви уверя, че всяка камера в залата снимаше Хрушчов в очакване да използва обувката. Той просто я обу отново и си тръгна. Никой от нас не пропусна снимката, което щеше да е сериозна професионална грешка. Това просто никога не се случи".
След като години наред се вадеха най-различни версии за историята с обувката, историкът Таубман се потопи в щателното й изучаване и накрая отсече: "По всяка вероятност това никога не се е случило". Думите му са цитирани през 2003 г. от "Ню Йорк таймс". Макар Хрушчов да е известен като един от най-колоритните съветски лидери и да смущава със

странните си фрази и импулсивни жестове

едва ли би направил нещо чак толкова възмутително.
Историята може да се окаже измислена, но пък си остава забавна. На някои дори донесе пари. Един от тях е Валтер Хенкелс, обущар от Пирмазенс. Като видял снимка на обувката във вестника, веднага я разпознал като своя. Разказал пред журналистите, как получил поръчка от Западна Германия да произведе 30 000 чифта обувки специално за Съветския съюз. 2000 чифта от тях били за ниски обувки, досущ като тези на Хрушчов. Оттам нататък човекът нямал проблеми нито с продажбите, нито с печалбите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай