Петък,

Министри в спор за армия по границата (ОБЗОР)

От: Администратор -
A
A
A

Военнослужещи няма да строят оградата на браздата с Турция

Министрите на вътрешните работи и на отбраната не можаха да постигнат съгласие дали армията трябва да се включи с личен състав в охраната на границата на страната или правната рамка не позволява това.

"Аз продължавам да твърдя, че няма пречка армията временно със съвсем малък състав да помогне временно за справяне със ситуацията в най-близките месеци, без нито за момент да отричаме отговорността на "Гранична полиция" по охрана на държавната граница", заяви МВР шефът Веселин Вучков. По думите му готвената рокада ще е само за няколко месеца, докато бъде довършена оградата и бъдат изградени "безопасни пътища" в района.

"За съжаление нямам кой знае колко основание от законова гледна точка да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница", заяви от своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев. С тази задача, по думите му, могат да се заемат МВР и Министерството на регионалното развитие или тежестта да се поеме от областните управители. Ненчев посочи, че ведомството му има готовност да участва с логистична подкрепа - например военни машини да возят патрулите на "Гранична полиция". "Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие", обеща той. Но бе категоричен, че военнослужещи трябва да строят останалите километри от защитното съоръжение по границата.

Михов иска закон за националната сигурност

"Това е немислимо". Така председателят на Комисия по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната в Българската армия генерал Михо Михов коментира идеята военнослужещи да се включат в охраната на границата. Според него Гранична полиция е най-подготвена за охрана на границата и отговорността е на Министерството на вътрешните работи, а помощта от Министерството на отбраната трябва да е с логистика. По думите му трябва да бъде подготвен и нов закон за националната сигурност, който да разпредели задачите на различните ведомства.

Готови сме за Шенген

Технически сме готови за Шенген, дори с оглед на бежанския натиск се справяме по-добре от някои други гранични държави, които са част от Шенгенското пространство, отсече министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. По думите му проблемът е изцяло политически и според него България заслужава поне по въздух да стане член на Шенгенското пространство, не по-малко отколкото Румъния. Трябва да се движим синхронизирано с тях и по тази тема, добави Вучков.

Без съкращения в МВР

Съкращения на полицаи няма да има, успокои МВР шефът Веселин Вучков. По думите му ведомството вече работи на "границата на кадровия санитарен минимум" със състав от 47 000 души. През следващата седмица той ще представи административната реформа в министерството, чрез която част от администрацията ще бъде преразпределена. Вучков заяви, че според изчисленията им 935 млн. лв. бюджет за персонал може да стигнат за възнаграждения, без да бъдат намалявани.

Европа ни пита за 7851 бежанци

7851 запитвания за бежанци са отправили 20 страни към нас през 2014 г. Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева на срещата с министрите на отбраната, регионалното развитие, на земеделието и вътрешните работи. Общо 6873 от запитванията са засягали връщането на бежанците у нас. България е дала 3613 положителни отговора според Дъблинския регламент. Тези становища не означават автоматично връщане на бежанците, но страната трябва да е подготвена за това, заяви Кунева. През миналата година са върнати в България едва 180 човека. За да се подготви за бежанците, министерството на отбраната ще представи списък от сгради, които да се трансформират в центрове за настаняване на чужденци. Освен това ще се изградят 110 км чакълирани пътища в граничните зони, които попадат в горския фонд. До две седмици в Министерския съвет ще бъде представен и план за действие за охрана на границите и справяне с бежанския натиск.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички