Вторник,

Министър иска музей на открито до магистрала „Струма"

От: Failed to load user -
1516
Министър иска музей на открито до магистрала „Струма"
A
A
A

Да се запази уникалното неолитно селище отпреди близо 8000 години край село Мурсалево, през което трябва да мине бъдещата автомагистрала „Струма". За това ще се боря докрай, в непрекъсната връзка съм с шефа на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Целта е да намерим решение, което да позволи тук да се направи музей на открито, заяви в сряда министърът на културата Мартин Иванов. Той пристигна на място, за да се увери с очите си в уникалността на обекта и да обсъди проблема с ръководителя на екипа археолози професор Васил Николов.

Министърът бе категоричен, че древното селище е повод за гордост за нацията ни. „Тук е имало истински мегаполис за онова време, живели са 1000 души, което е страшно много за онази епоха. Улиците са прави, има къщи на два етажа, а у нас дори през Възраждането почти всички домове са били едноетажни. Проф. Николов се бори като лъв за запазването на това културно наследство. Трябва обаче и обществен натиск в тази посока. Няма народ без култура, но има култури без народи", каза още министър Иванов. Той увери, че ще се направи всичко необходимо да се намери инженерно и финансово решение на казуса. Най-важно е да се довършат изследванията на обекта. Министърът не даде напразни надежди, тъй като разговорите за оцеляването на неолитното селище са стартирали на доста късен етап. А строителството на магистралата е стигнало до самия древен мегаполис. Предложението на археолозите е да се изгради подпорна стена на 2-3 метра под магистралата. Тя ще отдели ивица с широчина от 20 метра от селището, която да не бъде затрупана от бъдещото шосе. Древното населено място продължава и в посока село Мурсалево, но там земите са частни.

„Водим преговори и с управляващия орган, и с изпълнителите, за да спасим част от обекта. И да стане музей на открито. Държавата може да купи съседните парцели, които също ще изследваме", сподели проф. Николов. Според културния министър не бива да се говори само за демографска криза у нас, но и за духовна, и културна криза. Затова е наш дълг и отговорност да запазим това неолитно селище, всичко започва оттук, заяви министърът, докато разглеждаше с интерес седефено копче отпреди 8000 години, както и други ценни находки. Целта е да успеем да превърнем този район в прекрасна туристическа дестинация, която ще привлича туристи от цял свят. Магистралата ще осигури бърз и удобен достъп до историческата забележителност. Може да се направи и паркинг. Държавата може да печели от това уникално селище.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички