Министър иска музей на открито до магистрала „Струма"

Министър иска музей на открито до магистрала „Струма" | StandartNews.com

Да се запази уникалното неолитно селище отпреди близо 8000 години край село Мурсалево, през което трябва да мине бъдещата автомагистрала „Струма". За това ще се боря докрай, в непрекъсната връзка съм с шефа на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Целта е да намерим решение, което да позволи тук да се направи музей на открито, заяви в сряда министърът на културата Мартин Иванов. Той пристигна на място, за да се увери с очите си в уникалността на обекта и да обсъди проблема с ръководителя на екипа археолози професор Васил Николов.

Министърът бе категоричен, че древното селище е повод за гордост за нацията ни. „Тук е имало истински мегаполис за онова време, живели са 1000 души, което е страшно много за онази епоха. Улиците са прави, има къщи на два етажа, а у нас дори през Възраждането почти всички домове са били едноетажни. Проф. Николов се бори като лъв за запазването на това културно наследство. Трябва обаче и обществен натиск в тази посока. Няма народ без култура, но има култури без народи", каза още министър Иванов. Той увери, че ще се направи всичко необходимо да се намери инженерно и финансово решение на казуса. Най-важно е да се довършат изследванията на обекта. Министърът не даде напразни надежди, тъй като разговорите за оцеляването на неолитното селище са стартирали на доста късен етап. А строителството на магистралата е стигнало до самия древен мегаполис. Предложението на археолозите е да се изгради подпорна стена на 2-3 метра под магистралата. Тя ще отдели ивица с широчина от 20 метра от селището, която да не бъде затрупана от бъдещото шосе. Древното населено място продължава и в посока село Мурсалево, но там земите са частни.

„Водим преговори и с управляващия орган, и с изпълнителите, за да спасим част от обекта. И да стане музей на открито. Държавата може да купи съседните парцели, които също ще изследваме", сподели проф. Николов. Според културния министър не бива да се говори само за демографска криза у нас, но и за духовна, и културна криза. Затова е наш дълг и отговорност да запазим това неолитно селище, всичко започва оттук, заяви министърът, докато разглеждаше с интерес седефено копче отпреди 8000 години, както и други ценни находки. Целта е да успеем да превърнем този район в прекрасна туристическа дестинация, която ще привлича туристи от цял свят. Магистралата ще осигури бърз и удобен достъп до историческата забележителност. Може да се направи и паркинг. Държавата може да печели от това уникално селище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай