Милионери под прикритие

Милионери под прикритие | StandartNews.com

Шефът на DHL стана шофьор, собственикът на "Синеплекс театърс" в Канада продава пуканки

Световноизвестният формат "Шеф под прикритие" тръгва по Нова през февруари. В продължение на 4 седмици зрителите ще станат свидетели на невероятните истории на осем боса на големи компании, които напускат луксозните си кабинети и започват работа на възможно най-ниско ниво в собствените си фирми. Те са напълно преобразени, за да не бъдат разпознати от служителите си. Обяснението за придружаващите го оператори е, че се прави някакъв документален филм за начинаещите служители в конкретния икономически отрасъл. Служителят изкарва около една седмица под прикритие, работейки всеки ден на различна длъжност и в повечето случаи и на различно място. По този начин, началникът е изложен на поредица от затруднения със смущаващи резултати, като неизбежно опознава подбраните служители на компанията с техните професионални и лични предизвикателства.

Това, за което босовете не са подготвени, са личните истории и професионалните качества на подчинените им, които откриват при по-близкото общуване. В края на вълнуващата седмица босовете разкриват кои са. Дали служителите ще бъдат мъмрени, наказани или дори уволнени, или напротив - повишени и възнаградени, ще зависи изцяло от тяхното трудолюбие и отдаденост, които са демонстрирали. Хитовият английски формат се радва на огромен зрителски интерес повече от 5 години по целия свят.

Представете си собственик на голяма верига за бързо хранене, който започва работа под прикритие като помощник в кухнята и разносвач, при това напълно доброволно. А целта на тази смяна е босовете да разберат как работят техните компании и как се е променил същинският бизнес, от който са се отдалечили с течение на времето. В световен мащаб сред шефовете, които са влизали във формата, са изпълнителните директори на DHL, Hyundai, Subway, производителите на банани Chiquita

Brands International, НАСКАР, американският броудкастър DirecTV и авиокомпанията Frontier Airlines.
Фил Кучман, шефът на DHL, докато е "под прикритие" и работи като шофьор, е шокиран да научи, че повечето от работниците в компанията му са държани на еднодневни договори. Освен това шофьорите нямат сателитна навигация в пощенските си ванове, а в различните части на Щатите заплащането на еднакъв труд е различно.
"Harry Ramsden" е верига ресторанти за бързо хранене във Великобритания и Ирландия, в която се предлага риба, чипс и различни други ястия. Обслужва около 4 милиона клиенти годишно. През 2010-а тогавашният шеф на компанията Мария Симович влиза в реалитито, за да разбере, защо веригата среща все повече трудности. На финала, Симович прави големи промени в компанията си и промотира онези служители, които са я впечатлили с работата си.

През залите за кино, забавни игри и ресторанти на "Синеплекс тиатърс" в Канада доскоро годишно минаваха около 70 милиона зрители. Но дигиталната революция даде други опции на хората и шефът на компанията, Елис Джакоб, бе принуден да вземе мерки. Това бе една от причините, да стане "бос под прикритие"- започва да продава пуканки на клиентите си. Като начало е принуден да се раздели с мустаците си по съвет на колегите.
После организира рождени дни в едно от заведенията си като помощник на 18-годишната Джуди. "Когато я попитах дали би ми дала препоръка за постоянна работа, тя ми отговори -не, много си бавен", разказва Джакоб.
Джефри Янг е съсобственик на близо 100-годишната електрическа компания "YESCO" в Щатите. "Да бъда под прикритие беше много по-голяма от очакваната емоция. Помогна ми да усъвършенствам организацията на нашата работа така, че връзката между клиенти и обслужващ персонал да стане много по-тясна. Шокира ме фактът, че въпреки личните си проблеми - загуба на пари от осигуровки, на дом или смърт на дете, служителите продължават да бъдат свръхлоялни към фирмата", разказва Янг.

Тим Бетс е директор на "Muscle Maker Grill", верига заведения за здравословно хранене, алтернатива на ресторантите за бързо хапване.

"Всеки ден ми се налага да взимам много и важни решения. След като бях в реалитито за предрешени шефове, сега много повече се замислям за ефекта от тях върху моите служители и клиентите ни. А и осъзнах, че всеки от подчинените ми има важна лична история, която трябва да бъде чута или отпразнувана.
Президентът на "Shoppers World" Сам Дъши, чийто дядо основава фирмата през 1930-та в Балтимор, днес има магазини за дрехи и домакински принадлежности в повече от 40 локации в Щатите. Когато става "продавач" в собствените си молове, той с изненада установява, че сигурността на неговите служители далеч не е на необходимото ниво. В магазините му често стават кражби, които не само, че не могат да бъдат предотвратени, но понякога заплашват и живота на продавачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай