Мики Маус и Лукас в тандем

Носталгията по старите "Междузвездни войни" притесни феновете за продълженията на "Дисни"

Мики Маус и Лукас в тандем    | StandartNews.com

Три нови "Междузвездни войни". Новината, която "Уолт Дисни" обяви веднага след като закупи студиото "Лукасфилм", нажежи феновете до краен предел. И отново разцепи ценителите на култовата звездна сага на два лагера.

Първите, които така и не харесаха последните три филма, които разказват за пътя на талантливия Анакин Скайуокър до мрачния Дарт Вейдър и смятат, че нови продължения съвсем ще обезобразят старите класики. И вторите, които приемат възторжено всяка нова минута, в която могат да видят емблематичните джедайски мечове, торнадото от мъдрост, бойни умения и разбъркана реч - мастър Йода и още галактически приключения. Но законите на киното показват, че рядко големите компании се съобразяват със сантименталността на феновете и забележки от рода на "вече започнаха да го правят за пари". През 2015 г. Уолт Дисни ще започне да пуска на пазара трите нови филма от легендарната сага и Люк Скайуокър, независимо от смесени чувства на публиката. Което пък съвпада с първоначалния план на Джордж Лукас, който преди години обяви, че от самото начало историята е замисляна именно в девет части. Самият Лукас преживя куп разочарования - заради неодобрението на последните три епизода, както и заради това, че така и не можа да се разпише с кой знае какъв хит в киното след епичната поредица. Наскоро бащата на джедаите обвини големите филмови компании в Холивуд, че не финансират филми само с чернокожи актьори. Лукас сподели, че са му били нужни 20 години, за да успее сам да осигури средства за заснемането на новия си филм Red Tails, в който главните роли се изпълняват изцяло от чернокожи. Въпреки неуспехите новите междузвездни войни предстоят - на интернет сайта StarWars.com 68-годишният Лукас съобщи, че има наброски за сценариите на трите бъдещи филма и че предава продуцирането им на Катлийн Кенеди в партньорство с "Дисни", оставайки като творчески консултант.

Поглъщането на "Лукасфилм" от  "Дисни" е въпрос на безброй договорки, детайли и купища пари - цената на компанията е 4,05 милиарда долара.

"Нашият дългосрочен план предвижда на всеки две до три години да се пуска нов игрален филм". Филмите от поредицата "Междузвездни войни" са генерирали 4.54 млрд. долара от продажби на билети в световен мащаб и по този показател изостават единствено след "Хари Потър" на "Уорнър Брос" (Warner Bros), твърдят от "Дисни".

 

Прогнози за сагата

 

Добрата новина е, че Лукас и "Дисни" вече са работили заедно - студиата на Уолт са използвани при заснемането на "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс". Феновете донякъде виждат плюсове в това, че самият Лукас ще е само творчески консултант на новите епизоди, понеже според мнозина е изчерпан като режисьор и сценарист и макар да е рисковано сагата да се създава от нови мозъци, поне може да се получи нещо свежо. "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите" са епизоди, в които самият Лукас работи с безброй консултанти и участието му в сценариите не е особено значително - така че ситуацията със сливането между двете компании със сигурност не означава загуба на гения и неминуема посредственост. "Междузвездни войни" винаги са се произвеждали децентрализирано и пръстът на Лукас е най-вече в основите, които после обаче се разгръщат от други хора. Почитателите на сагата все още не могат да простят на Джордж включването на буквално инфантилни герои като Джар-Джар Бинкс, за сметка на философската задълбоченост в старите епизоди. Последните три филма със сигурност ще бъдат зрелищни и перфектно изпипани откъм визия - "Дисни" винаги е гаранция за визуално качество. Проблемът е, че компанията понякога се дъни здраво със сценариите - както се случи със супер скъпия "Джон Картър", заради чийто провал компанията загуби повече от 200 млн. долара. Всичко зависи от това доколко стремежът към касовост ще се окаже пречка за духа и магията на сагата и може би всичко зависи от наетите сценаристи на новите ленти, коментират в мрежата.

 

"Дисни"

 

- През 1928-а, пътувайки във влака, Уолт създава първата скица на Мики Маус, който по-късно става звезда в "Параходът Уили" - първия анимационен филм със звук.

- На 21 декември, 1937 година, се състои и премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното "Снежанка и седемте джуджета". Доскоро наричан "лудостта на Дисни", проектът става най-касовият филм на годината, а Уолт Дисни печели почетен Оскар, придружен от седем малки Оскарчета. През следващите няколко години студиото създава още няколко пълнометражни анимационни класики, сред които Пинокио, Фантазия, Дъмбо и Бамби.

- През 1955 отваря врати проектът мечта на Уолт, Дисниленд, който през първите си три десетилетия е забавлявал повече от 250 милиона души, включително президенти и височайши особи от цял свят. Преди смъртта си Уолт построява още Дисни Уърлд и EPCOT Center върху площ от 70 кв. км край Орландо, Флорида.

- Компанията е номинирана за повече от 200 "Оскар"-а, от които е спечелила повече от 50. Самият Уолт е рекордьор по най-престижната награда - 22 статуетки и 59 номинации.

- Служителите на Дисни имат пълна забрана за флиртове помежду си. Това важи дори за бачкаторите, които движат прочутите увеселителни паркове. Интимната дисциплина е една от основните в успеха на компанията.

 

"Лукасфилм"

 

- Джордж Лукас основава компанията през 1971 година.

- Първият пробив преди "Междузвездни войни" е нискобюджетният "Американски графити", който отнася "Златен глобус" и пет номинации за "Оскар" през 1973 г.

- Първият епизод от "Междузвездни войни" е постоянно подценяван по време на продукцията. После обаче разбива бокс офиса в целия свят и взема осем награди "Оскар". Заради успеха на първата серия Лукас се превръща в напълно независим продуцент и това му дава пари и кураж да довърши суперсагата.

- През 1986 компанията продава технологията "Пиксар" на Стив Джобс, който основава прочутото анимационно студио.

- Когато през 2008-а компанията пуска играта "Междузвездни войни: Освобождаване на силата", гейм продуктът се превръща в най-бързо разпродадената игра в историята на бранда.

- "Нова надежда", първият филм от галактическия епос, е истински пример за това как можеш да правиш фантастика с битови материали - "Лукасфилм" се справя с все още ненапредналите технологиите, използвайки дори картонени кашони, оцветени с флумастер и закачени със сезал, за да пресъздаде невероятното бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай