Методът Пилатес топи килограми

Методът Пилатес топи килограми | StandartNews.com

Съветите на Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнесКлуб MD sport, зала 5-Б, стадион "Васил Левски"

Продължаваме подготовката за лятото с един от най-приятните стилове - Пилатес. За разлика от често припокриващите се тренировки с различни названия, този метод няма аналог. Системата отдавна е широко разпространена и прилагана в груповите занимания като начин за деликатно оформяне на тялото. Пилатес е метод, който работи на няколко нива - изправя стойката, протектира гръбнака и ставите, балансира цялото тяло, отпуска ума, а усещането след такъв час е за комфорт и спокойствие. И тук има нещо, което задължително трябва да знаете - Пилатес не е само да имаш добра физическа подготовка. Той се учи с години. За да го преподаваш, се изискват солидни знания и диплома. Затова, мили дами, внимателно подбирайте треньорите, при които ходите на Пилатес, защото един неопитен инструктор самозванец, може да ви травмира и да ви откаже от спорта. Как да разберете дали сте при правилния човек? Ще попитате.

Ето няколко признака, които ще ви помогнат да се насочите към истински Пилатес инструктор:

1. Обяснява всяка позиция и казва защо трябва тялото да е в тази поза; 2. Говори при изпълнение на движението кога се вдишва и издишва; 3. Коригира грешките ви при работа и знае всяка отделна фаза на упражненията; 4. Конструкцията на часа е плавна и движенията логически са свързани.

Ако инструкторът мълчи или само ви брои до 8, значи няма необходимата база знания, за да води такъв специфичен час. Методът Пилатес е дълбока и изискваща познания за тялото материя, защото в упражненията се третират специфично всички мускулни групи и органи. Тялото заема определени позиции, където от положението на гръбнака и таза зависи и правилното усвояване на движението. Днес ни гостува Поли Василева - един от най-добрите Пилатес инструктори в България. Приятна работа, момичета (б.р. следвайте внимателно упражнения 1, 2, 3 и 4)!

1. Извивка навън

Седнете с прибрани стъпала и свити колена, като изпънете гръбнака така, че опашните кости на тила да образуват права линия. Вдигнете ръцете нагоре. От тук направете заоблен гръб, вкарвайки таза напред, без да отлепвате седалището от петите. Цялата горна част на тялото и ръцете застават така, че да усетите изтегляне в гръбнака. Върнете обратно и повторете движението 7-10 пъти. Натоварват се основно гърбът и коремът.

2. Изпъване с един крак

Застанете в опора върху длани и пръстите на краката, като свиете колена под прав ъгъл малко над пода. Гърбът е прав, главата е на линията с гръбнака. От тук изнесете до изпъване единия крак назад, като се стремите да не нарушавате позицията на тялото. Върнете обратно и изнесете другия крак назад. Направете общо 7-10 повторения. Натоварват се основно мускулите на корема. Краката и горната част на тялото участват като стабилизатори.

3. Странично изнасяне

Легнете странично на пода, изпънете тялото на една линия, сложете ръцете на тила с изпънати встрани лакти и подпрете в опора долната ръка на земята. Внимавайте да не извивате гръбнака и дръжте корпуса стегнат, така че гърбът да е прав. От тук изнесете външния крак нагоре със свито коляно и след това го изпънете нагоре. Върнете обратно и повторете 7-10 пъти. Направете същото на другата страна.

4. Изпъване от баланс

Седнете на пода със свити колена, леко отворени встрани и долепени стъпала (б.а. позиция Диамант); тялото е леко наклонено назад с прав гръб, ръцете са изпънати успоредно напред. От тук запазете баланс, оставяйки опората само на седалището и отлепете стъпалата от пода. Това е основната позиция. Започнете да изнасяте встрани последователно десен и ляв крак, като пазите равновесие. Направете общо 7-10 повторения на всеки крак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай