Месец след трагедията в Горни Лом още обсъждат завода

Месец след трагедията в Горни Лом още обсъждат завода | StandartNews.com

Близките на загиналите се събират на 9 ноември, палят свещи и поставят цветя близо до злокобното място

Горни Лом. Нямаме друга тема за разговор, освен взрива, станал в нашия завод преди месец, каза за „Стандарт" кметът на село Горни Лом Илиян Михайлов. Където да идеш – в магазина, в кафенето, на улицата, се говори само за трагедията. Вещи по темата са не само настоящите работници, но и хората, които преди са работили в завода. Мнозина са се пенсионирали в него и са наясно със ситуацията, обяснява кметът.

Над различните обяснения доминира версията за слаб контрол и дисциплина, за струпани на едно място близо до цеховете много взривоопасни боеприпаси. Над 50 тона при допустими 150 кг, уточняват работници. Но никой не вярва във версията на собственика на завода Валери Митков, че взривът е саботаж. Отричат я единодушно.

От няколко дни разследващите са отворили пътя покрай завода, който води към планината. Това дава възможнтост на дървосекачите да добиват дърва за огрев. Общината в Чупрене е разрешила всички жители на селото да се снабдят с топливо за зимата от местната общинска гора. За кубик те плащат само по 25 лв. Разрешено е и на строителите на два ВЕЦ-а безпрепятствено да стигат до обектите си, допълни кметът. Две седмици след аварията пътят е бил затворен и строго охраняван.

Близките на загиналите са поискали разрешение от разследващите органи на 9 ноември да отидат в двора на завода, за да запалят свещи и да оставят цветя в памет на своите близки. Допускам, че ще ги пуснат до портала, не вярвам да отидат до кратерите, в които намериха смъртта си 15-те, каза кметът.

На 9 ноември се навършват 40 дни от смъртта на 15-те. Поради липса на останки видинската митрополия е предложила изграждане на общ гроб – мемориал, а общинският съвет е избрал три възможни за това места. Очаква се това да бъде красива местност близо до входа на завода, но още нищо не е решено и работата не е започнала. На задушница в събота близките ще почетат паметта на своите загинали в храмовете в своите селища. Както е известно двама от загиналите са от София, 6 – от Монтана, 3 - от Чипровци и 4 - от община Чупрене.

Пръв общинският съвет в Чупрене подкрепи семействата на загиналите с по 2500 лв. И общинският съвет в Чипровци отпусна същите средства на близките на тримата работници от града. Преди дни и общинският съвет в Монтана реши семействата на шестимата да бъдат подпомогнати с по 2000 лв. Към сумата двама политици – доц. Борислав Великов и доц. Атанас Щерев, прибавиха по 500 лв. лични пари.

В понеделник издаваме смъртни актове на 15-те загинали работници, съобщи кметът на общината в Чупрене Ваньо Костин. Това става с решение на районния съд в Белоградчик. Чакахме само срокът за обжалване, който изтича в петък, обясни кметът. След издаването на удостоверения за наследници семействата ще получат пълния размер на застраховките, както и помощта, отпусната от Министерския съвет, която е 10 000 лв. за всяко от тях.

Завод „Миджур" е обявил частична ликвидация, поради което 45 души от състава му отиват на борсата. Те ще получават обезщетение за загубването на работата си за срок до една година. Двете жени, които бяха ранени при взрива, имат право на болнични пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай