Мечо Пух празнува рожден ден

Ето пет любопитни факта за любимеца на поколения читатели Мечо Пух, който днес става на 93 години. Да си спомним за забавното произведение на А. А. Милн, което и днес радва малки и големи.

Мечо Пух празнува рожден ден | StandartNews.com

Ето пет любопитни факта за любимеца на поколения читатели Мечо Пух, който днес става на 93 години. Да си спомним за забавното произведение на А. А. Милн, което и днес радва малки и големи.

Името „Пух“ на известното мече всъщност идва от лебед

Някои източници твърдят, че семейството на автора на историята за Мечо Пух срещнало лебед на име Пух по време на една от своите ваканции. Също така в едно от стихотворенията си А. А. Милн се обръща с името Пух към героя лебед. Според поета лебедите не се обръщат, когато им извикаш „Хей, Пух!“ и това било начин да ги пренебрегнеш.

А Кристофър Робин се казва синът на писателя

Оказва се, че изкуството е отражение на живота. Но Кристофър Робин се разсърдил на баща си, задето е използвал истинското му име. Младежът дълго време смятал, че баща му се е вдъхновил от него за инфантилното поведение на героите от „Мечо Пух“. Едва ли е подозирал, че днес ще бъде толкова обичан персонаж.

Визията на Мечо Пух е вдъхновена от плюшената играчка на сина на автора

Отнело много време и изобщо било много трудно да се пренесе визията на плюшените играчки на Кристофър Робин върху рисуваните герои. Но това обяснява факта, че Мечо Пух не е черна мечка…

Защото първият Мечо Пух е черна мечка от зоологическата градина в Лондон

Авторът на книгата „В търсене на Мечо“ Линдзи Матик разкрива, че през 1914 г. канадски ветеринарен лекар на име лейтенант Хари Коулбърн купил мечка за 20 долара, докато служи в Втората световна война. Той я кръстил Мечо и тя бързо се превърнала в талисман на полка, разположен в Англия. Когато войникът заминал за Франция, оставил Мечо в лондонския зоопарк. Вероятно този Мечо е видяло семейство Милн първо.

Книгата е преведена на над 50 различни езика

Между тях са идиш, есперанто и някои африкански езици. Латинският превод на „Мечо Пух“ е единствената латинска книга, печелила място в бестселър класацията на New York Times. А оригиналните играчки на Кристофър Робин могат да бъдат видени в Обществената библиотека на Ню Йорк – без кенгуруто Ру, което Кристофър Робин губи, когато е на тридесет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай