Неделя,

Марулята изчезна, цената й удари рекорд от 3 лева

От: Администратор -
4896
Марулята изчезна, цената й удари рекорд от 3 лева
A
A
A

Краставиците ще поевтинеят след Гергьовден, казват производители


Да се намери маруля на пазара се оказва доста сложна задача, а където все пак я има, цената й удари рекорд от 3 лв. за бройка. Причините за скока на цената на марулята тази пролет са в по-малкото количество засадени зелени салати, лошите климатични условия, както и по-ниската субсидия за оранжерийните производители. Това зави за "Стандарт" председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Красимир Кичуков.

"Проблемът с марулите дойде от лошото време и дъжда, който заля огромна част от полиетиленовите оранжерии. Освен това производителите не виждат смисъл в това да засаждат марули, защото отоплението им е скъпо, а изкупната цена - ниска", обясни Кичуков. По думите му, неоспорим факт е, че през последните години никога не е имало толкова скъпи марули на пазара.

"Министърът на земеделието Десислава Танева казва, че производството на плодове и зеленчуци е приоритет на МЗХ, но това изобщо не е вярно. Преди 4-5 години сме взимали повече субсидии, отколкото ни дават през следващия програмен период до 2020 г. А без субсидии няма как да конкурираме гърци и турци", категоричен е Кичуков. По думите му държавата трябва да помага и да знае накъде да насочи субсидиите. "Не може една маруля да струва 3 лв. при положение, че предходни години се продаваше за 70 ст.", каза Кичуков.

"Доматите от Полша и Испания са субсидирани, а като ги купуваме, ние фактически им плащаме субсидиите, вместо да ги даваме на нашите хора", ядосва се Кичуков. Според него, ако правителството не осъзнае проблема, след няколко години българските домати ще изчезнат от пазара и ще ядем само вносни, пълни с нитрати. "Сега се предлагат дребни количества български домати. От 4000 декара оранжерии сме засадили с домати едва 50-60 декара", каза Кичуков. По думите му 60% от себестойността на оранжерийната продукция е отоплението. "Само ние плащаме и акциз на горивата, затова нашите хора засаждат по-късно продукцията си и няма български зеленчуци на пазара", обясни Кичуков. По думите му истински български домати на пазара ще има чак през месец май, тъй като продукцията е засадена през февруари. Въпреки че сега навсякъде има лъжливи табелки с надпис "бг домат" на чужда продукция. "Доста оранжерии гледат краставици, тъй като те са готови на 45-я ден от засаждането им, а доматите стават на 150-я ден и цяла зима трябва да се отопляват. Затова има достатъчно краставиците и те ще поевтинеят след Гергьовден. Предполагам, че цената им ще падне под 1 лев", посочи Кичуков.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com