Мало: България е изгубила 20% от населението си за 20 г.

Мало: България е изгубила 20% от населението си за 20 г. | StandartNews.com

София. България е изгубила около 20 процента от населението си в последните 20 години. Това заяви на пресконференция президентът на Европейския икономически и социален комитет Анри Мало по време на посещението си в България.

Други основни теми, на които той ще обърне внимание през визитата си са реиндустриализацията, изтичането на мозъци и  предложенията за създаване на работни места и отваряне на нови фирми.

Освен това Мало посочи икономическата и политическата ситуация в България като повод за дискусия. Бизнесът има нужда от политика, която може да предвиди, има нужда от стабилност, прозрачност и борба срещу корупцията, каза Анри Мало.

Собствените ресурси могат да създадат прираста и богатството на икономиката, каза още Мало. Той даде примери с фирма за мебели в Троян с над 300 служители, работеща с местна суровина, която посетил, както и с друга фирма от сферата на информационните технологии, базирана в София и управлявана от млади хора. Имате човешкия капитал и материалната база за иновации, смята Анри Мало, който ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и с вицепремиера Даниела Бобева.

На въпрос дали се използват достатъчно ефективно европейските средства за справяне с младежката безработица, Мало отговори, че фондовете би трябвало да са важни и успешни, защото са 7-8 процента от българския БВП и ако са използвани добре, може да се възобновят иновациите и заетостта на младите. По думите му обаче има две основни бариери за доброто им използване - от брюкселска перспектива има твърде много бюрокрация, а от местна - използването на еврофондовете е прекалено политизирано и оттам има риск.

Във връзка с изказванията на британския премиер Дейвид Камерън, Мало коментира, че започва опасно движение в ЕС - всяка страна да става все по-егоистично настроена и да използва популистки тези. Няма никаква причина в Обединеното кралство да виждат опасност от голяма имиграция от България, коментира Мало и добави, че имиграционният поток там е основно от Индия, Пакистан, Сирия. Когато си член на едно семейство, трябва да приемеш правилата му, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай