Максим служи 3 часа за Богородица

Максим служи 3 часа за Богородица | StandartNews.com

София. Патриарх Максим няма да пропусне празника Успение Богородично в Троянския манастир. В светата обител през 1943 г. той е приел монашеските обети.

И тази година, въпреки напредналата си възраст и ширещите се слухове за влошеното му здраве, Максим ще участва в 3-часовата тържествена празнична литургия, на която ще благослови вярващите. След нея патриархът ще поведе литийното шествие около храма с чудотворната икона на Света Богородица.

Ликът на Божията майка е покровител на основания през 1600 г. манастир. Иконата е и личен пазител на Негово светейшество.Самата литургия ще бъде водена от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. В момента той е в България с голяма група американци, приели православие.

Дядо Йосиф лично развежда гостите на поклонение пред българските исторически и църковни светини. В литургията в Троянския манастир ще участват игуменът на светата обител епископ Григорий, русенският митрополит Неофит, като и духовници от цялата страна. Празничната трапеза за патриарха и гостите му обаче ще бъде скромна - боб чорба, скумрия на скара и печени картофи.

Въпреки че днес свършва Богородичният пост, канонът не позволява на вярващите месо в сряда.Ловчанският владика Гавриил пък ще отслужи тържествена служба в ловешката църква "Успение Богородично". Наред с хилядите миряни свещ в храма там ще запали и вицепремиерът Цветан Цветанов. Сутринта пък МВР шефът ще е на храмовия празник на манастира "Успение Богородично" в китното селце Арбанаси. Той ще се поклони пред чудотворната икона на Богородица със сребърен обков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай