Любимецът на Путин

Любимецът на Путин | StandartNews.com

Кой е Николай Расторгуев? В Русия феновете му са милиони, включително и президентът Владимир Путин. Но и у нас той е известен на хиляди българи.

Това е фронтменът на най-популярната руска група "Любе". Съставът от 25 години жъне успехи и по света, дори в страни, които не са рускоговорещи. А Коля, както руснаците наричат Расторгуев, е лицето на " Любе". Скоро любимците на милиони фенове се очаква да дойдат за концерт в София, където не за първи път ще гастролират пред публика, която знае и обича песните им.

Николай Вячеславович Расторгуев не е служил в армията, макар че е искал да бъде под пагон, и то като десантчик. Военната комисия обаче го освободила по здравословни причини. Още от студентските си години Коля имал проблеми със здравето, а през 2010 г. оживя като по чудо с присаден му бъбрек. Макар и не под истински пагон, изключителният певец винаги излиза на сцената с типичната си военна рубашка и с ботуши. През 1989 г., когато започват първите концерти на "Любе", идеята да облече униформата му дала не по-малко известната звезда на руската естрада Ала Пугачова. След време Расторгуев споделя, че в сценичното си поведение много е научил от талантливата певица Ала, омайваща и с блестящата си артистичност.

Първите стъпки в творческото дълголетие забележителния вокал и артист започва десетина години по-рано от създаването на "Любе". Коля пее като солист в "Шестеро молодых", чиито състав по-късно се влива в "Лейся песня". През 1985-1986 г. той свири на бас китара в групата "Рондо", а след това се включва като вокалист в групата "Рондо". От раждането на "Любе" през 1989 г., основател на която е известният продуцент Игор Матвиенко, Коля става солист. Той споделя с ентусиазъм идеята на Матвиенко за създаване на музикален състав с мъжки вокал и национално-патриотична насоченост на репертоара. Времето показа, че тази творческа стратегия е най-добрата за Русия, а за чужбина, където "Любе" поразява публиката с неподражаемата си идентичност и оригиналност. Атестат за безапелационното първенство на групата в руската естрада бе и продуценството на музиката на Зимната Олимпиада в Сочи, което бе възложено на "Любе".

Названието на състава е свързано с биографията на прочутия вокал. Николай Расторгуев е родом от селището Люберец в Подмосковието. Баща му е шофьор, а майка му - шивачка. Семейството му произхожда от Тамбовска област. Дядо му е потомствен ковач, а баба му - дъщеря на заможен мелничар, който бил разколачван от съветската власт. След като се оженили, те се преместили да живеят в Подмосковието. Коля не бил старателен ученик, но много четял и рисувал. Музиката на "Бийтълс" силно го вълнувала. По това време започнала и певческата му кариера в Люберецкия дворец на културата. Тогава младежът разбрал, че именно музиката е призванието му в живота. По-късно Расторгуев изпълнил някои от шлагерите на любимите си "бръмбари" и ги издал в албума "Четири нощи в Москва".

След гимназията младият певец следвал в Технологическия институт по лека промишленост, но напуснал и станал шлосер в Института за авиационно моторостроене.

Още през 1997 г. с президентски указ му е присвоено званието "Заслужил артист на Руската федерация" за "държавни заслуги, голям принос за укрепването на дружбата между народите, дългогодишна плодотворна дейност в областта на културата и изкуството". През 2002 г. получава и званието "Народен артист на Руската федерация". Йосиф Кобзон, един от първите, които го поздравяват за наградата, му казва: "Коля, ти отдавна си народен. Благодаря на президента и правителство, че и официално те признаха за народен!" Уважението и признанието на изкуството на Николай Расторгуев намира израз и чрез много други награди, сред които няколко ордена, както и кинжал с подпис на президента Владимир Путин.

По това време Расторгуев дебютира и като актьор в спектакъла "Любов в две действия". През 2005 г. е телевизионен водещ на документални предавания "Отечествената война през 1941-1945 г.". Година след това встъпва в партията "Единна Русия". "В групата "Любе" смятаме, че партията "Единна Русия" е единствената сила, която е способна да реформира страната идеологически, икономически и в други области", обяснява решението Николай Расторгуев. Следващата важна политическа стъпка на популярния певец е избирането му за депутат в Думата през 2010 г. Две години по-късно по време на президентската си кампания Путин го включва в списъка на доверените си лица, в който фигурират много знаменитости на руската култура и изкуство, както и обикновени хора.

57-годишният сега Коля се жени през 1976 г. доста млад - на 19 години, и от този брак има син Павел, който е културолог. От този син има внучка Соня. Във втори брак влиза на 33 години. Тогава се събира с дизайнерката на театрални костюми Наталия, с която имат 20-годишен син Николай.

Расторгуев обича да гледа филми, да играе билярд, да пуши скъпи цигари и лула. Любимата му музика си остават бийтълсите. От класиката цени най-много руските композитори Чайковски и Рахманинов.

Творчеството на музикантите на "Любе" и техния вокал Коля е широка и разнообразна палитра. Те изпълняват рок, руски рок, руска народна музика, авторски песни. Николай Расторгуев и групата имат репертоар от около 400 песни, издали са 22 албума.

Николай Расторгуев е известен с активната си гражданска позиция и силното си патриотично чувство. Той поддържа присъединяването на Крим към Русия. Неотдавна в Севастопол и Симферопол "Любе" изнесе благотворителни концерти. След това на грандиозен митинг концерт на Червения площад в Москва "Любе" въодушевяваше по повод присъединяването на Крим към Русия 120-хилядна публика, сред която бе и президентът Владимир Путин. Той е сред най-големите почитатели на "Любе" и песните на Расторгуев, от които струи любов към Русия и нейните герои.
"Много е направено, но очаквайте от нас още музика в бъдеще", обещаха през март Николай Расторгуев и продуцентът Игор Матвиенко на пресконференция в Москва. Милионите им фенове вярват, че "Любе" ще изпълни обещанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай