Любим на всички плод се оказва радиоактивен

Освен безвредния калий тези плодове съдържат неговия изотоп калий-40

Любим на всички плод се оказва радиоактивен | StandartNews.com

 

За опасност с бананите алармират учени, които са открили, че плодовете съдържат радиоактивен елемент. Съобщението е на двама изследователи от Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика.

Освен безвредния калий тези плодове съдържат неговия изотоп калий-40, който е източник на йонизиращо излъчване, влияещо негативно на здравето. Неговото съдържание в плодовете е незначително.

„Дозата радиация, която получаваме като изядем един банан е около 0,0778 микросиверта. Това е нищожно малко. За сравнение: компютърната томография на гръдните клетки е еквивалентна на 70 хиляди банана“, се казва в статията, публикувана в WeChat.

Периодично учените използват така наречения „бананов еквивалент“ за измерването на някои радиоактивни източници. Например, максимално допустимото въздействие на атомните централи е равно на консумацията на 2500 банана годишно, а смъртоносната доза е около 35 милиона.

Учените подчертават, че радиоактивното излъчване обкръжава човека навсякъде, особено при рентгена и компютърната томография, а също така и при пушенето. Съдържащите се в тютюна полоний-201 и олово-210 са много по-опасни от бананите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай