Лунно затъмнение гледаме тази нощ

Възможни са психически и емоционални сривове

Лунно затъмнение гледаме тази нощ | StandartNews.com

София. Частично лунно затъмнение ще има тази нощ. То ще е най-лекото от 55 г. насам ипървото за тази година.

Това ще е второто най-кратко преминаване на Луната през земната умбра за последния век - общо цялото събитие ще продължи 27 минути, започвайки в 22, 54 ч. българско време и достигайки най-силна затъмненост в 23,07.
При ясно небе затъмнението ще се наблюдава дори с просто око.

Лунните затъмнения се случват, когато Слънцето, Земята и Луната се наредят в една линия и земната сянка пада върху естествения спътник на планетата ни. При частичните затъмнения обаче Луната не изчезва от поглед, сянката само "отхапва" част от видимата й повърхност.

Тази нощ Луната съвсем леко ще закачи плътната земна сянка, наричана от астрономите умбра. Лунният диск ще изглежда леко нащърбен в единия край, но почти цялата му северна част ще ни се стори леко помрачена.

Лунните затъмнения са чести явления - случват се между 2 и 4 пъти годишно. През 2013 година ще има 5 затъмнения - 3 лунни и 2 слънчеви. Нито едно от тях обаче няма да е пълно.

Астрономите предупреждават, че в този период могат да се изострят хроничните заболявания, да се активизират престъпниците и психически неуравновесените хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай