Ловят преписвачи в нета

Ученици и родители ще качват в мрежата готовите домашни

Ловят преписвачи в нета | StandartNews.com

София. Преписвачи в нета ще лови просветното министерство. Това ще става с помощта на специална електронна платформа, на която не само ще се качват уроци и учителски разработки, а и ще лови онези ученици, които плагиатстват от нета. Стойността на платформата е 6 милиона лева.

Когато технологията заработи, там могат да бъдат качвани уроци и домашни работи. Тя ще помогне и учениците да предават разработките и проектите си на учителите си онлайн, независимо къде се намират. Системата обаче има способността да сканира работата на детето и да засече дали то не е откраднало нещичко от интернет. Ако тийнейджърът се е опитал да хитрува, платформата подава сигнал и работата му се анулира. Подобни системи работят вече и в Нов български и Американския университет.

Една от основните й функции ще бъде също да служи за посредник между преподаватели и деца по време на дървени и грипни ваканции. Така учениците ще могат да учат от вкъщи, без да изпускат материал, ако зимата се окаже прекалено студена и министерството разпусне училищата за по-дълго. По този начин и боледуващи по-дълго хлапета ще могат да бъдат изпитвани и дори да правят контролни в нета, независимо че са длъжни да пазят леглото у дома.

Увеличава се и броят на новите електронни учебници, които издателствата пускат тази година. В момента са пуснати е-помагала за първи и четвърти клас, които засега могат да се ползват само в класните стаи. Съвсем скоро обаче ще има и електронни учебници, които децата могат да ползват и у дома, казаха от издателство "Просвета". Те представляват не просто вариант на хартиения учебник, качен онлайн.

За да направят уроците по-атрактивни, издателите са платили големи суми за авторски права на световни институции с най-богатите архиви. От НАСА например са откупени кадри с кацането на "Аполо" на Луната, така че учениците ще могат да видят снимки на вече покойния Нийл Армстронг, който за пръв път стъпва на лунната повърхност. Откупени са и много кадри от архивите на BBC, Ройтерс и National Geographic. Използвани са и уникални кадри от архива на БНТ, както и такива от YouTube. Говорещите учебници отварят линкове и към различни уебсайтове, така че, когато учат за чудесата на света, децата ще могат да влизат и в техните интернет страници и да ги "разглеждат" отблизо. Букварът пък е озвучен от анимирани герои, които не само говорят, а дори и пеят. За първи път в хартиените учебници пък влизат задачите тип PISA, които вече са включени в изпитите тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай