Сряда,

Лошият път не е опасен, твърди шефът на АПИ

От: Администратор -
2059
Лошият път не е опасен, твърди шефът на АПИ
A
A
A

Лошият път не е опасен път. Това заяви в „Събуди се" инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). „Статистиката много ясно показва, че когато настилката се оправи, това води до повишаване на скоростта на движение и аварийността скача. Става въпрос за култура на шофиране", обясни той по повод състоянието на пътищата в страната.

„Пътищата са един организъм, при който ежедневно трябва да са правят текущите ремонти. Ако те се изоставят, стигаме до състоянията, които виждаме в социалните мрежи от недоволни шофьори. Всички искат цял асфалт и той да бъде направен така, че хората да пътуват спокойно. За тази цел обаче са нужни 300-400 хиляди на километър", поясни Лазаров.

„Стремим се там, където има опасни участъци, по отношение на инфраструктурата да ги обезопасяваме. Онзи ден завърши поставянето на метална еластична ограда на пистата на Ботевград. Същото направихме на участъка Бургас-Созопол, където редовно има загинали. Продължаваме да казваме, че най-безопасните пътища са автомагистралите. В участъка на Кресненското дефиле, където трафикът е изключително голям, съприкосновението на бързи с бавни автомобили е голямо. Поради тази причина именно там стават много челни сблъсъци. Докато магистрала „Струма" не бъде изцяло завършена, това ще продължи да се случва", коментира още той.

„За близо 40% от третокласната пътна мрежа, или около 3500 км, няма да се плащат пътни такси и ще са безплатни за движение. Тези пътища стигат до населени места, до които няма друга алтернатива като път", коментира инж. Лазаров. И бе категоричен, че държавата няма да изостави поддръжката на третокласната пътна мрежа, за която няма да трябва винетка.

„С въвеждането на електронната винетка ще се облекчи режимът на купуването й, защото даваме възможност това да става както онлайн, така и чрез SMS. Ще останат и традиционните начини в пунктовете за продажба и бензиностанциите", каза още Лазаров.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com