Лошият петък! Пет вековни забрани. Който ги наруши - страда

На летния Петковден се правят жертвоприношения

Лошият петък! Пет вековни забрани. Който ги наруши - страда | StandartNews.com

Християнският свят почита днес Светли петък - първият петъчен ден след Възкресение. На него тачим Пресвета Богородица ­Живоприемни източник. Денят е свързан с обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград.

В народните вярвания обаче петъчният ден е натоварен с друга енергия. 

В тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.

По принцип, петъкът е смятан за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден. Затова и всеки петък е постен ден, през който се спазва полово табу. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави.

През годината има дванадесет лоши петъци, през които се забранява всякаква домакинска работа, спазва се строг пост и полово табу. Това са черните петъци срещу Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай