Липсват болтове по ж.п. линията Монтана – Берковица

Липсват болтове по ж.п. линията Монтана – Берковица | StandartNews.com

Монтана. За липсващи болтове по ж.п. линията Монтана – Берковица алармират граждани от Берковица. На оживени места от железния път са извадени доста крепежни елементи. Това са същите, заради които влакът при гара Яна излезе от релсите.

От железопътната секция на Националната компания „Железопътна инфраструктура" във Враца обясниха, че кражбите на съоръжения от осигурителната и телекомуникационната техника, на релси и крепежни елементи, са често явление. През 2013 година липсващите части са за 1,5 млн. лв.По тази причина от транспортното министерство поискаха кражбата на релси да се счита за терористичен акт, а предложението ще влезе в новия НК.

Според местните ж.п. чиновници, ваденето на болтовете не е от сега, а от много години. 10 пъти по линията Монтана – Берковица е изчезвал магистрален кабел за сигнализиране на прелезите за идващи влакове. Според тях важно било да не бъдат извадени крепителите на две последователни траверси. Берковски сайт показа не две, а повече съседни траверси, на които липсват болтовете.
Ежедневно по линията Монтана – Берковица се движат по 6 влака в двете посоки. Локомотивите возят само по два пътнически вагона. Товари по нея не се превозват.

Линията е второстепенна за националната мрежа и няколко правителства досега я обявяват за закриване заради ниската и натовареност. Спасява я само съпротивата на местната власт в Берковица. Остава, но за поддържането и не се влагат никакви средства. Последно през тази есен бяха ремонтирани два прелеза – сега вместо дървена, те имат гумена настилка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай