Сряда,

Лесни идеи помагат да удвоите живота на автомобилните гуми

От: Иван Ватахов -
289
Лесни идеи помагат да удвоите живота на автомобилните гуми
A
A
A

Броят на износените гуми на пътя е тревожно висок, показва проучване, поръчано от финландския производител Nokian Tyres. Шофьорите обикновено закупуват нови гуми когато дълбочината на протектора е сериозно увредена и представянето на гумите е силно засегнато. Експертите обаче са единодушни, сигурността следва винаги да бъде на първо място. Първокласните гуми предоставят нужната комбинация от безопасност и издръжливост.

Безопасността е от първостепенно значение за шофьорите при покупка на нови гуми. Други важни фактори са издръжливостта, разхода на гориво, и цената, сочи проучването, извършено през март 2021 г. от агенцията за пазарни проучвания YouGov. Изследването е проведено в Германия, северна Италия, Русия, Швеция и Финландия. Във всяка държава 1000 шофьори на леки автомобили са отговорили на въпросите.

„Шофьорите могат да увеличат безопасния експлоатационен живот на гумите си като сменят местата на предните и задните гуми. Това ще спомогне за равномерното износване на гумите. За жалост смяната на местата на гумите е рядко срещана практика, въпреки, че това може да удвои пробега, който можете да изминете със съответния комплект гуми“, обяснява Мати Мори - технически директор в Nokian Tyres.

Правилното съхранение също може да подобри издръжливостта на гумите. Най-доброто място за съхранение на гумите е хладно и сухо място, защитено от пряка слънчева светлина. Това е важно, тъй като проучването на Nokian Tyres показва, че повече от 75% от шофьорите съхраняват гумите си у дома. 21% от запитаните използват „хотел“ за гуми, това е по-често срещано в Швеция, Германия и Италия, отколкото във Финландия и Русия.

Повече от един на всеки четирима шофьори ще закупи нови зимни гуми едва когато дълбочината на протектора достигне до минималната дълбочина определена по закон. Нещо повече, почти една четвърт от запитаните посочват, че биха купили нови гуми едва когато забележат, че характеристиките за безопасност са значително намалели. Тези данни обаче не се отнасят до шофьорите, които използват всесезонни гуми.

Мати Мори е притеснен от резултатите: „Никога не трябва да износвате гумите си до краен предел. Дълбочина на протектора от 4 милиметра е разумният лимит когато да смените гумите си. Когато дълбочината на протектора падне под 4 милиметра, характеристиките на гумата значително се влошават, особено по отношение на предотвратяване на аквапланинг. Много плитката дълбочина на протектора също така повишава риска от пробиване.“

Цената на гумата обикновено е показател и за нейната издръжливост. Шофьорите трябва да имат предвид целия експлоатационен живот на продукта. Цената винаги, дори и да е частично, се определя от използваните за производство материали. Първокласните гуми имат по-добри, по-издръжливи каучукови сплави и метални компоненти, отколкото по-евтините алтернативи. Например гумите за SUV и ванове от Nokian Tyres използват арамидни влакна, които подсилват страниците.

Въпреки всичко, износването на гумите не бива да бъде единственият критерий при избора. Безопасността също е особено важна, а също и сцеплението на мокро и предотвратяването на аквапланинг.

Използване на екологични материали

Издръжливите гуми са икономичен избор за потребителите и най-добрият вариант за околната среда. В анкетата шофьорите отговарят и за нагласите си по отношение опазването на околната среда. По-младите считат за важно да се намалят емисиите на въглероден диоксид от производството на гуми; по-възрастните шофьори са загрижени за отделянето на пластмасови микрочастици и консумацията на гориво. Има също така различия в отговорите при мъжете и жените. Дамите са по-загрижени за отделените емисии въглероден диоксид и производството с устойчиви суровини. Господата смятат за по-важни разхода на гориво и външния шум при въртене.

Ето как шофьорите се грижат за зимните си гуми (според проучването):

57,8% редовно проверяват налягането в гумите

56,1% проверяват дълбочината на протектора

47,6% вземат предвид възрастта на гумите

28,0% сменят местата на предните и задните гуми

24,6% премахват камъчета попаднали в каналите на гумите им

20,8% увеличават налягането в гумите си когато и товара е по-голям

Ето как шофьорите се грижат за всесезонните си гуми:

58,4% редовно проверяват налягането в гумите

47,5% проверяват дълбочината на протектора

43,5% вземат предвид възрастта на гумите

25,4% сменят местата на предните и задните гуми

20,0% премахват камъчета попаднали в каналите на гумите им

18,6% увеличават налягането в гумите си когато и товара е по-голям


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com