Лекарката гази 4 часа в преспите заради бебе, чака свекърва си от Истанбул

Лекарката гази 4 часа в преспите заради бебе, чака свекърва си от Истанбул | StandartNews.com

Мисията възможна за героите в преспите

Мисията възможна в огромните преспи. Стотици хора се втурнаха да спасяват болни и да носят хляб и лекарства на откъснати от света бедстващи села. Жени газеха километри в бяла планинска пустош, за да стигнат до млади и стари, които имат нужда от помощ. Мъже с тежки машини разчистваха цели денонощия пътища от натрупалия колкото човешки ръст сняг. Лекари, военни, гранични полицаи, пожарникари, кметове и доброволци се изправиха срещу невижданата от години стихия, която се стовари върху Южна България. Те пробиваха пътищата, за да стигнат до останалите денонощия без ток и телефон села. Една млада лекарка спечели уважението на хората в цялата страна, след като сама 4 часа ходи пеша, за да спаси бебе с алергия. Кметица пък обу ботуши, преметна през гърба си чувал с хляб и лекарства и 7 километра вървя през преспите, за да занесе най-необходимото на хора в бедстващи райони. Шофьор на снегорин и колегите му не спаха две денонощия и не слязоха от машините, за да разчистват пътища. Шеф на батальон и войниците му бяха посрещнати като освободители, след като пробиха през снега до села в Родопите. Хората ги посрещаха с благодарност. Някои - и със сълзи в очите. За мнозина те са спасителите, героите, които показаха, че бедстващите не са забравени от Бога. А те самите са категорични, че не са направили нищо необичайно. Представяме ви част от героите в преспите, които впечатлиха България.

Безстрашната д-р Филиз

Името Филиз означава "млада клонка". Нежна, но силна е притежателката на това име д-р Абидин от Центъра за спешна помощ в Кърджали. Преди броени дни 31-годишната специализантка спаси бебе с алергична реакция в кърджалийското село Рани лист, след като се наложи да гази в преспите четири километра. Скромната Филиз казва, че просто си е свършила работата. Не се чувства героиня. "Съпругът ми се беше изплашил, че не му вдигам джиесема, постоянно ми звънеше, но нямаше как да вдигна и да му кажа какво се случва", признава дни по-късно лекарката.

Д-р Абидин току-що се е върнала от майчинство - има дъщеря Ширин на 2 годинки. Със съпруга си, д-р Ферхат Ахмед, който също работи в Спешния център, я гледат "на смени". "Той идва на работа, а аз си отивам. Гледаме графикът ни да не се застъпва. Сега се надяваме да дойде свекърва ми от Истанбул, за да ни помага", казва д-р Абидин. Двамата се запознали в Пловдив, където учили медицина, и искрата пламнала между тях и така осем години. Оженили се през 2012 г. След като завършили, започнали работа в Спешния център в Кърджали. Д-р Ахмед е лекар вече почти пет години. Насочил се е към травматологията. Близките на двамата също се занимават с медицина - сестрата на Филиз е медицинска сестар в ОАРИЛ в болницата в Кърджали.

"Мъжът ми е израснал по болниците. Баща му е работил като шофьор на линейка в Истанбул, а майка му в болницата в регистратурата", разказва Филиз. И допълва: "Винаги съм искала да работя като лекар, правя го с хъс и желание. Това ми дава стимул за живот". Тя държи да се отбележи, че в снежния ад не е била единствена. "Много мои колеги са газили в снега с часове. Един от тях 10 часа чакаше да му се разчисти пътят, за да стигне до пациента. Шефовете ни бяха неотлъчно до нас. А работата ни е екипна - на пожарна, Гражданска защита и БЧК, с чиято кола успяхме да осъществим адреса. Всички изживяхме доста напрегнати дни. Почти не съм спала", казва д-р Абидин.

Иначе младата жена обича да спортува. Тренирала е баскетбол и плуване. Готвенето вкъщи си го поделят с мъжа й - признава, че той е по-добър кулинар. Двамата обаче мислят да емигрират или в Турция, или в някоя европейска страна, ако нещата у нас не се оправят. "Обичам родината си, страната ни е прекрасна, но у нас няма социална сигурност. Искам да отида някъде, където детето ми ще има бъдеще. Трябват сериозни реформи. Реализацията е много трудна в България. За две минимални работни заплати те оставят да работиш. Млад човек с 600 лв. няма как да оцелее. Това, което ме задържа тук, са големите кредити, които изплащаме. Дано се случат положителни неща в здравеопазването", надява се д-р Абидин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай