Лекарите искат 1500 лв. начална заплата в Спешната помощ

Лекарите искат 1500 лв. начална заплата в Спешната помощ | StandartNews.com

София. Поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ като след година и половина началната заплата за млад лекар да достигне 1500 лева. Затова настояха от Българският лекарски съюз (БЛС) днес на заседание на Националния съвет на организацията. 

Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов поясни, че заплатите на "старите лекари" в Спешната помощ трябва да достигнат 4500 лева. Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро, съобщи бТВ.

От БЛС подкрепят всички искания на протестиращите от Спешната помощ, но не подкрепяме в момента исканията за оставка на когото и да било, каза още Райчинов. Той уточни, че принципалът на Центъра за Спешна медицинска помощ ще реши дали да има кадрови промени в ръководния състав на центъра.

По думите му от петък е сформирана работна групаза премахване на тестовете, които дадоха възможност Здравната каса да не изплати надлимитната дейност на болниците. Той допълни, че тази дейност би трябвало да бъде заплатена един месец след отчитането й.

Има вече взето решение за изготвяне на анализ, който до 15 юни да бъде внесен в Народното събрание, за да се предприемат стъпки за решаване на финансовия дефицит - чрез увеличаване на здравната вноска, която държавата плаща на определени групи граждани или чрез актуализация на бюджета на Здравната каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай