Ларгото без арките на Сердика

Ларгото без арките на Сердика | StandartNews.com

Работна група дава спешна експертиза за визията на античния музей

Арките, които по проект щяха да бъдат построени на най-голямата сграда в античния музей до Ларгото, трябва да отпаднат. До този извод са стигнали голяма част от експертите, които обсъждаха как да изглеждат останките от древна Сердика в античния културно-комуникационен комплекс. Министърът на културата Вежди Рашидов преди два дни временно замрази обекта заради сигнали на граждани, че старината добива кичозен вид. Вчера той събра археолози, реставратори, историци, за да обсъдят визията на руините.

"Общо бе мнението, че трябва да се организира работна група, която в най-бърз срок да направи експертиза на обекта и да даде становище", каза зам.-министърът на културата Бони Петрунова. Тя подчерта, че консервацията на останките по никакъв начин не е увредила или нарушила археологическите находки. Експертите от групата пък трябва да кажат дали е необходимо да се направят корекции на това, което е изградено до момента. На обекта ще работят трима археолози, трима реставратори и трима архитекти. Още трима представители на гражданското общество ще наблюдават дейността на групата.

"Добре е, че гражданите се вълнуват от съдбата на културно-историческото наследство", коментира зам.-кметът по култура на Столичната община Тодор Чобанов. Според него министерството на културата е реагирало бързо и адекватно на сигналите. Чобанов смята, че проблемът в обекта е насочен предимно към античната сграда, която се достроява с тухли.

По повод информацията, че Националният институт за недвижимото културно наследство е дал препоръки още при стартирането на проекта и те не са спазени, Петрунова уточни, че НИНК не одобрява проектите, а само дава становище. Тя уточни, че ще предложи да се изготвят критерии за одобрение на проектите за реставрация и консервация на исторически паметници, тъй като в преценката се включват различни видове експертизи. "Всичко, което се прави по антична Сердика трябва да е максимално близо до опазването на старината. Основната задача е консервация, а не възстановка", категоричен е и главният архитект на София Петър Диков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай