Културата и изкуството са на 4 място в икономиката на столицата

Културата и изкуството са на 4 място в икономиката на столицата | StandartNews.com

София. Изкуствата, културните, творчески индустрии, културното наследство са на 4-то място по добавена стойност в икономиката на София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която обяви пред журналисти резултатите от научното изследване "София – град на творческата икономика". То е направено от Обсерватория по икономика на културата, по съвместен проект със Столична община. Данните от него безспорно показват, че столицата ни е национален център на културните и творчески индустрии.

Данните за изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм относно икономическата им значимост – добавена стойност, заети, оборот, брой организации, преки чуждестранни инвестиции – показват нарастване и положителна динамика за периода 2008 - 2012 г., както и концентрация между 50% до 92% в София, пише Столична община на своя сайт. И уточняват, че всяко десето предприятие или организация е с творческата икономика.

Тези резултати разкриват един сектор много по-устойчив на икономическата криза от голяма част от секторите в българската икономика, сектор който продължава да дава оптимистични цифри, важни за цялостното градско развитие и икономиката на София и основание да наречем София – град на творческата икономика, стана ясно от пресконференцията.

Икономическият принос, или добавената стойност на сектора в икономиката на СО е 8%, което е с два пъти повече в сравнение с национално ниво. На национално ниво приносът е 3.97%, показват още данните от проучването.

Добавената стойност за София за 2012 г. за изкуства и културно наследство е 0.18%, за културни индустрии – 5.94%, за творчески индустрии – 1.42%, за културен туризъм – 0.36%. Най-голям прираст като добавена стойност от 2008г. към 2012г. за София културното наследство – 164.2%.

Изследването София–град на творческата икономика и резултатите, които показват сериозен икономически растеж на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм, са и основа за подготвяната в момента Национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм, обясняват общинарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай