Кукери играят с маски за 5000 лева

Ямбол събра елита на родните групи, кметове развързаха кесиите си

Кукери играят с маски за 5000 лева | StandartNews.com

Арни Шварценегер сигурно още съжалява, че не дойде в Ямбол миналата седмица. Покани го лично кметът на града Георги Славов, а писмото му бе подадено в ръката на Терминатора от големия цирков артист Енчо Керязов. Но нищо, изпуснатото сега може да бъде наваксано догодина. Защото фестивалът "Кукерландия" не само че няма да погине, но трупа престиж и слава и вече надминава доста свои събратя у нас и по света.

 

50 групи, няколко от тях от чужбина, над 5000 участници, десетки хиляди зрители, 50 участници в конкурса по фотография. Въобще мащабна работа, към която трябва да прибавим и пръснатите из площада 14 гигантски маски с размер над три метра. Имаше и два огромни рога със закачена на тях хлопка, голяма колкото главата на Крали Марко. Дизайнерите ги бяха инсталирали на мястото на паметника на Георги Димитров, който политиката и демокрацията отвяха в историята или по-конкретно в някое забутано извънградско хале.
Кукерът, според хора, които го познават, какъвто е фолклористът Николай Ников, е странен човек. Той може да пропътува стотици километри, да не спи и яде, но ще дойде и ще докаже, че си струва играта му, която репетира цяла година, да бъде видяна.

 

В днешното време на сложни и неуспешни реформи в здравеопазването надяналите шарени маски мъже се оказват изключително важни. Причините са основателни: Цялата тяхна лудост, мощната песен на хлопките, хорото, приказките, дори тупаникът, без който не минава атракцията им, имат една цел - да донесат здраве и укрепнат семейството. С други думи, да сторят това, което държавата не успява. Няма кукерска трупа без булка, младоженец, мечка и стопанинът й (да не чуе Бриджит Бардо). Не може и без цигани, които в случая са символ на доброто. Баят, ликуват, гадаят и се веселят, защото никой не ги пита дали си плащат тока. В последно време някои от циганите, нали са знахари, се преобличат модерно като медицински сестри и даже лекари. Журито обаче не гледа на тази метаморфоза с добро око. Не харесва и царете да стават милиционери. То държи на едно: да се съхрани автентичността на ритуала. Да го видим такъв, какъвто се е родил в даденото място преди 150, че и повече години. Никакви черешови топчета, колкото и силно да гърмят, никакви пластмаси, образи на революционери, надписи и... жени. Така е, сред кукерите място за дами няма, но случва се забраната да бъде нарушена и красиви дълги коси на блондинка да се плъзнат изпод маската. И в този случай журито е безпощадно.

 

Казват, че покрай играта за здраве кукерите по-малко или въобще се разболяват. Помага и това, че върху тях висят и скачат с три реда хлопки, чието общо тегло е около 80 килограма. Всяка от тях си има име, точно определен звук и струва около осемдесет лева. Въобще човек, ако направи сметката, ще излезе, че кукерството не е за бедни хора. Една красива маска с пайети се прави за около година и половина и се цани за около 5000 лева. Целият костюм е на цената на оборудването на елитен скиор - около десет бона. Почти Версаче.

 

Елитните майстори на хлопки и маски са не само твърде известни, но и много търсени. По фестивалите все още се споменава името на покойния Васил Марков, чиито маски са на сцената вече повече от двадесет години.
Най-тежката забрана за кукерите е да разкриват лицата си. Това може да направи само онзи ветеран, който е изиграл последното си хоро и е решил да се откаже. Тогава той сваля любимата маска, целува я и я поставя на земята. Край. Завинаги.

 

Камила и щъркел победиха

 

Голямата награда на кмета на Ямбол 2000 лева спечели Народно читалище "Пробуда" от село Маломирово. Те набраха многото точки заради своето лятно джемало. На съвременен език това е бяла камила. Има я в ритуала само на две села в България.

Кметът на община Тунджа пък даде 2000 лева на кукерите от бургаския квартал Долни Дъбник. Те показаха уникалните персонажи, свързани с морето, между които и един красив щъркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай