Кучетата могат да надушат, че хората са стресирани, по тяхната пот и дъх

В експериментите взимат участие четири кучета от Белфаст в Северна Ирландия

Кучетата могат да надушат, че хората са стресирани, по тяхната пот и дъх | StandartNews.com

Вашето куче може да разбере кога сте стресирани, тъй като в подобни моменти миришете по по-различен начин, сочи ново изследване. Миризмата на човешката тревога е толкова силна, че домашният любимец може да я разграничи от тази, типична за спокойните ни състояния, в 93,75% от случаите (дори тогава, когато те не познават хората срещу тях).

В експериментите взимат участие четири кучета от Белфаст в Северна Ирландия, наречени Трео, Фингал, Сут и Уини.

Проби от потта и дъха са взети от 36 души преди и след решаването на динамичен математически проблем, като повишеното кръвно и пулс след изпълнението на задачата потвърждава, че нивата на стрес са се покачили. Впоследствие четирите кучета са обучени да разпознават между базовите проби и тези, асоциирани с по-висок стрес. 

Като цяло четирите кучета разпознават миризмата на стрес в 675 от общо 720 опита, като отделните животни се справят с 90 до 96,88% точност.

„Откритията показват, че когато сме стресирани, ние, като хора, произвеждаме различни миризми чрез своите пот и дъх, и нашите кучета могат да ги различат от миризмата ни в случаите, в които сме отпуснати – дори и да става дума за човек, когото не познават“, обяснява Клара Уилсън, водещ автор на изследването.

Според изследователите кучетата вероятно успяват да надушат миризмата на кортизол (хормона на стреса). Освен това те обясняват, че стресът води до „стимулиране на глюкогенезата, гликогенолизата и липолизата, както и до по-високи нива на ренин и на ензима ангионезин 2.

„Изследването подчертава, че кучетата не се нуждаят от визуални или звукови подсказки, за да доловят човешкия стрес“, добавя Уилсън. „Това е първото по рода си проучване и то предоставя доказателства, че кучетата могат да усетят стреса само по дъха и потта, което би могло да бъде полезно при обучението на кучета за асистентски или терапевтични цели.“

„Освен това хвърля повече светлина върху връзката между човека и кучетата и разширява познанията ни по темата за начина, по който кучетата вероятно интерпретират и си взаимодействат с човешките психологически състояния“, казва още Уилсън.

Изследователите добавят, че бъдещи проучвания биха могли да разкрият повече и за „емоционалната зараза“, при която кучетата имитират емоционалното състояние на своите стопани.

Източник: Обекти.бг

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай