Вторник,

Къща, построена за 48 часа (ВИДЕО)

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Наречен “Първият”, този дизайн е не само на първата 3D принтирана къща в Чехия, но тя може да плава и по вода. Може да бъде построена в рамките на 48 часа, спестявайки до 50% от всички строителни разходи със значително намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Това съвместно творение, на скулптора Михал Трпак и строителното общество „stavebni sporitelna ceske sporitelny“ (чешка спестовна банка), е подходящо за живеене в провинцията или в града. Площта му е 43 кв.м. и разполага с три стаи: баня с тоалетна, хол с кухня и спалня. Гаранцията е 100 години.

">

 

Построен седем пъти по-бързо от конвенционалните къщи - всъщност със скорост 15 см в секунда - домът се отпечатва с помощта на скобирана роботизирана ръка. Това не само гарантира, че има няколко пъти по-малко строителни отпадъци, но и процесът генерира до 20% по-малко емисии на CO2.

Специално създадена бетонна смес - обогатена с нано-полипропиленови влакна и пластификатори - се използва за създаване на структурата за по-малко от два дни. След беше отпечатан през юни 2020 г., пълният проект ще бъде завършен след два месеца.

„В бъдеще собствениците могат да разрушат сградата, след като е изчерпала живота и да я отпечатват отново със същия материал“, казва Михал Трпак.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

koger

Строителството на нискоенергийни, енергийно ефективни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема или енергийно ефективна къща: https://koger.bg/

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички