Крумчо от Неолита убит в гръб

Скелетът на 8000 години от димитровградския музей води в онлайн класацията на "Стандарт"

Крумчо от Неолита убит в гръб | StandartNews.com

Крумчо. Името носи асоциацията за млад човек. Това е така, но само донякъде. Всъщност става въпрос за тийнейджър на 8000 години, чиито останки бяха разкрити през 2010 година от археологически екип с ръководител доц. Борис Борисов от Великотърновския университет в местността Кар дере между димитровградските села Добрич и Крум. Оттогава местните наричат находката галено Крумчо. Вече три години той е в археологическия отдел на историческия музей в общинския център Димитровград и е една от атракциите в експозицията на културното средище. В момента човекът от Неолита държи първото място в онлайн класацията на "Стандарт" за "Чудесата на България" 2.

На терена екипът на доцент Борисов работи няколко лета, преди оттам да мине строежа на магистрала "Марица". Преди да стигнат до Крумчо археолозите проучват средновековно селище от втората половина на 12 в. Открити са неолитни жилища, което наложило привличането към екипа на Веселина Миндова, специалист по тази епоха.

Скелетът на Крумчо е разкрит в ъгъла на сграда в т.н. поза "хокер", която е характерна за погребенията в тази епоха. Тялото се полага на една страна, с ръце и крака силно свити и притиснати към торса. Става дума за млад, около 15-годишен човек, по мнението на антрополога проф. Цветан Минков, който е повикан спешно на разкопките. Зъбите му са в изключително добро състояние, което говори и за добър здравен статус.

При повторни изследвания година по-късно обаче стана ясно, че Крумчо е бил убит. И то в гръб!

За да проучи обстойно костите на на неолитното момче, в бригадирското градче пристигна специално за изследванията проф. Йордан Йорданов от Националния антропологичен институт. При огледа на костите ученият намери следи под лявата лопатка на Крумчо от забито в гърба му оръдие, както и следи от травма. Костите са на младо момче на възраст между 14 и 16 години, е заключението и на проф. Йорданов. Според него смъртта на на Крумчо е най-старото разкрито убийство по нашите земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай