"Кристал" срещу "Биад"

"Кристал" срещу "Биад" | StandartNews.com

Арт гилдията и Слави Бинев няма да намерят общ език

Градинката на "Кристал" се превърна в най-оживената арт зона. Хората на изкуството вложиха творческата си енергия в най-важния пърформанс за гражданското общество - протеста. Когато протестират точно артисти и писатели, а от другата страна стои мъгляво минало и жалонът за антикултура - чалга дискотеката "Биад", не е особено трудно човек да заеме страна. Сред протестиращите бяха професорите Иван Добчев, Маргарита Младенова, Атанас Атанасов, Пламен Марков и Велислав Минеков, кинорежисьорите Цветодар Марков и Виктор Чучков, писателите Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Георги Борисов и Гриша Трифонов, театралните директори Владимир Люцканов и Ириней Константинов и ексшефът на Сатирата Иван Попйорданов, звездите на сцената и екрана Йосиф Сърчаджиев, Стоян Алексиев, Досьо Досев, Илка Зафирова, Валентин Танев, Валери Йорданов, Анастасия Ингилизова, Йосиф Шамли, Иван Радоев, Дарин и Деян Ангелови, Теодор Елмазов, Рени Врангова, Славчо Пеев и много, много други.

Със същия патос и мисионерство, с които обединява актьорите на сцената, сега постановката на протеста върви под палката на Александър Морфов. Не че той организира нещата - но жестът му с оставката от Народния театър автоматично го постави в позиция на лидер на ставащото. Той е почти неуязвим - една от малкото безспорни и авторитетни фигури в страната. Морфов продължава да репетира своята версия за Одисей под академичния покрив. Утре ще стане ясно какво се случва със статуса му на главен режисьор на Народния.

Преди година дори студентите, въпреки съпътстващото младостта очакване за невинност, все пак отнесоха подозрения за раздаване на пари по време на протестите. Сегашната защита на Слави Бинев обаче - че протестът срещу него е платен - е някак вън от рационалното и вътре в наглото. Само "Хъшове" са имали вече повече от 200 000 зрители след 10-те си години на сцената. А Морфов добре знае какво е бунтарски дух - един от другите му големи хитове в Народния, "Полет над кукувиче гнездо", е наръчник за битка със системата. Няма по-последователен човек от Сашо Морфов, когато стане дума за изразяване на гражданска позиция. Не е имало власт, която да се отърве без тежката му присъда. Навремето Стефан Данаилов го отнесе, когато на награждаването на едни от "Аскеер"-ите Морфов излезе на сцената с дъвка в уста и взе да сипе огън и жупел по министерството. Режисьорът не пропускаше да критикува всяка следваща културна политика или липсата на такава.

"Гледах пресконференцията на този човек (без да назовава Слави Бинев). Той не трябва да бъде пускан дори да се разхожда в центъра, да минава близо до театрите, да не наруши с аурата си културната атмосфера", заяви Морфов пред БНТ. "Обидно е мълчанието и съгласието на всички депутати в парламента, които преглъщат назначаването на Бинев единствено поради партийна дисциплина. С влизането в политиката губиш човешкия си образ и моралните си основания", добави още той.
"Той влачи след себе си шлейфа на своето минало. Един човек, доказано чужд на това, което сме ние. Ако съм на негово място и видя, че толкова хора не ме харесват, бих се скрил веднага", каза вчера режисьорът Костадин Бонев. "Смениха се толкова правителства и нито едно не може да разбере нещо много важно. Да, творбата е културен продукт. Тя излиза, продава се и се купува на пазара. Само че нейните съдържания са свързани с неща, които не се продават и купуват. Културният продукт няма срок на годност, същинският му ефект продължава с години. Ако този парадокс не се разбере от държавните институции, няма как да има разговор за култура", бе коментарът и на Маргарита Младенова.
"Слави Бинев обяснява как ще успее да "менажира културата". Искам да му кажа, че не е лека жена или фолк певица, която да се менажира лесно", каза Росица Обрешкова, племенницата на Ламбо.

Министерството на културата вчера се дистанцира от фигурата на Слави Бинев по най-категоричния начин - отказа да прати екипа си на заседанието на комисията в парламента. "Решението е взето в знак на солидарност с тревогите, притесненията и острото недоволство на творческите гилдии от избора на председател на тази комисия. Припомняме, че министър Вежди Рашидов неколкократно заяви, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган - българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци. Както вече е известно, на 1 декември 2014 година министър Рашидов защити приетия от Министерския съвет проект на Държавния бюджет за 2015 година в частта му за културните дейности, с който е предвидено увеличение на разходите в сравнение с 2014-та с 6 милиона лева. Министерството на културата ще продължи усилията си за плавен растеж на бюджета за култура, така че в следващите години той да достигне един процент от брутния вътрешен продукт", гласи позицията на "Стамболийски" 17.

Същото направиха БНТ и БНР, които обявиха, че ще пропуснат заседанието. "Не е възможно да има обективен диалог за бюджета на БНТ и БНР в ситуация, в която председателят на комисията води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения, пълна неинформираност и целенасочено разпространяване на манипулативни внушения. БНТ и БНР са обект на редовни финансови проверки и опитът да се представи нашата принципна позиция като страх от някаква ревизия само потвърждава опасенията от реваншизъм и намеса в работата на независимата обществена медия. В знак на недоверие към възможността на председателя на комисията да осигури обективно обсъждане, ние няма да присъстваме на срещата. Бюджетите на обществените телевизия и радио са изключително важна тема, която трябва да се обсъди в обстановка, в която тежест ще имат реалните аргументи и факти. Най-същественият разговор е какви са последствията за обществото от намаляващия бюджет на БНТ и БНР в последните години, предвид ангажиментите им, съгласно Закона за радиото и телевизията", обявиха обществените медии.

Голямата въпросителна, която тормози арт и медийната гилдия в момента, е: защо на протестите не отиват най-важните хора - зрителите. "Не разбирам защо ги нямаше тях на "Кристал" и ми е малко тъжно от това", заяви Маргарита Младенова. Интелектуалците обаче намериха очакван съюзник. Протестът им разбуди ранобудните студенти, които обявиха свой протест днес - по същата тема и със същата идея.

Бинев: Ядосвам много хора, защото ще вдигна завесата

"Определено съм ядосал страшно много хора, които са изключително изнервени от това, че някой ще вдигне завесата и ще се види, че уродливото лице е друго". Така председателят на Комисията по култура и медии Слави Бинев коментира общественото недоволство срещу кандидатурата му. Под думите му "под завесата" се крият политици, които са се опитвали с публични средства да изградят "изключително нездрави отношения с някои бюджетни организации". И се закани да направи данъчни ревизии на БНТ и БНР.

Бинев бе категоричен, че няма да се откаже от поста, а ще продължи "ровенето". На въпрос кой го е страх от това, председателят на културната комисия заяви: "Тези които не присъстваха днес". На вчерашното заседание, на което бе обсъждан държавния бюджет за следващата година, не дойдоха представители на Министерството на културата, на БНТ и БНР. Присъствието на последните е по причина, че в тази част на бюджета се разглеждат и средствата за обществените медии. "Най-вече в БНТ трябва да бъде търсен проблемът", твърди Бинев.

Той посочи още, че с неявяването си културното ведомство и двете обществени медии за нарушили закона. "Който иска да защити собствените си бюджети, би трябвало да е тук. Тук се водят и разговорите, а всичко останало е цирк, от който никой няма ползва", коментира той. Изказването му бе подкрепено и от проф. Станислав Станилов от "Атака", който гневно констатира липсата на представители на Министерството на културата и напусна заседанието. "Какво ще обсъждаме, като ги няма. Има ред, има Конституция - да не сме кръчма, че всеки да идва, само когато си поиска", коментира професорът.

В рамките на краткото заседание комисията прие бюджета. Против него се обявиха от БСП, БДЦ. Председателят Бинев също гласува "против". "Секторът е приоритетен за всяка една нация, но това не се вижда в този бюджет", посочи той. За култура и медии тази година са отредени едва 0.4% от БВП. А по думите на Бинев индустрията носи десет пъти повече средства - 4% от БВП. Той остро разкритикува и липсата на перо за разяснителни кампании за еврофондовете за културните дейци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай