Кралска целувка от соца - хит по морето

Кралска целувка от соца - хит по морето | StandartNews.com

Кралска целувка с крем от тахан халва за 1.85 лв. в Албена

Десерти от соца станаха хит по морето. Кралска целувка с крем от тахан халва за 1.85 е един от петте сладкиша, които през юли и август се предлагат в кафе-бар "Панорама" в Албена. Комплексът, който чества 45 години от създаването си, пусна изненадите на цени от 1969 г., когато са посрещнати първите туристи. Кралската целувка, както и другите сладости са дело на майстор сладкар Тодор Тодоров.

Освен целувка може да се опита торта "Гараш" - оригинал за 2.80 лв. Шоколадов плезир се предлага за 1.53 лв. и представлява неустоим шоколадов крем в хрупкава фунийка по специална рецепта от 60-те години. Тези, които държат на добрата си фигура, могат да опитат за 1.86 плодова мелба "Фриско".

Историята на десерта е любопитна и разказва, че по случай официална вечеря, дадена в чест на австралийската оперна певица Нели Мелба (1861-1931) в Ковънт Гардън, шеф-готвачът на лондонския луксозен хотел "Савой", Auguste Escoffier, приготвя специален нов десерт, използвайки ледена скулптура на лебед, наподобяващ митичния лебед от първото действие на Вагнеровата опера "Лоенгрин". Лебедът носел праскови в легло от ванилов сладолед, гарнирани със захарен памук. Така е поставено началото на мелбата. "Фриско" е от три вида сладолед, нежен сметанов привкус, феерия от цветни плодове и бишкоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай