Крадат парно с подово отопление

Стикери гарантират, че комшиите не бъркат в джоба ви

Крадат парно с подово отопление | StandartNews.com

Крадците на парно не ощетяват "Топлофикация", а своите съседи, тъй като подадената към блока топлина се разпределя между всички апартаменти. Затова за да не бъдат разкрити, крадците на топлина са доста изобретателни. Например служител на "Топлофикация Перник" бе заловен да краде парно, и то по изключително сложен начин - чрез подово отопление, разказаха от топлинния счетоводител, който обслужва сградата. Човекът направил доста сериозен ремонт на апартамента си и от щранговете (тръбите, които пренасят горещата вода по цялата система в блока) прекарал отклонения, които минават под пода в стаите. Така привидно жилището не ползва топло през радиаторите, но в същото време обитателите му се радват на завиден комфорт. Единственото неудобство в "системата" е, че няма как да се регулира температурата. Когато стане прекалено топло, просто се отваря прозорецът, за да влезе по-хладен въздух, и всичко е наред. По този начин обаче централният топломер в абонатната станция отчита потребената енергия. Поради факта, че в самото жилище това не се случва, след края на отоплителния сезон навъртяната сметка се разпределя между останалите апартаменти и така съседите поемат цялата сума за отопление на крадеца. Подобни случаи има и в други градове, включително и в София. Безплатното подово отопление от типа "направи си сам" не е налице от скоро. Подобни случаи са засичани и преди повече от 10 години, разказват служители на столичната "Топлофикация". Подобни инсталации обаче се засичат много трудно, тъй като по нищо не личи, че ги има. Единственият вариант е някой, който е усетил, че подът във въпросното жилище е топъл, да издаде собственика. Това обаче става трудно. Първо, защото всеки с подобна инициатива в дома си ще внимава кого пуска вътре. И второ, защото едва ли близък човек ще хукне към "Топлофикация" или фирмата за дялово разпределение, за да издаде свой приятел или роднина, че краде парно. Самото преустройване на жилището с подово отопление е сложно и не особено евтино. От една страна човек трябва да има средства, а от друга - и способности, за да си направи въпросния ремонт. Въпреки тези пречки обаче ентусиасти не липсват.

Доста по-често обаче се засичат кражби на парно по по-лесните и разпространени начини. Не са малко опитите за манипулации на самите топломери. Този тип кражби обаче вече се засичат по-лесно. Това става с новите топломери с радиоотчитане, които подават сигнал при опит за манипулиране, разказват от "Техем". След края на миналия отоплителен сезон при засичането на показанията 21 уреда с дистанционно отчитане в София са подали данни, че е имало опити за манипулацията им. Така крадците са били хванати. И за цялата зима им е била начислена сметка на максимална мощност на радиаторите, както е според закона. Това обаче със сигурност не са били единствените случаи на кражби на парно нито в София, нито в останалите градове в страната, където има "Топлофикация". Затова от "Техем" препоръчват няколко неща. Първото е хората да се оборудват с радиотопломери, които сигнализират при опити за манипулация. Новите топломери с радиоотчитане имат датчик, който засича, ако радиаторът или самият топломер е преместван от мястото си. Така може да се предотврати най-разпространеният начин за кражба на парно. Има хора, които за зимата махат радиатора с топломер, закачат друг на негово място, отопляват се, а като наближи краят на сезона, връщат официалния си отоплителен уред. Така показанията на топломера са за много малко консумирана енергия, а откраднатата се плаща от съседите. С новите топломери с радиоотчет обаче тази схема не може да се прилага. За да бъде невъзможна смяната на радиатора се, препоръчва и поставянето на стикери на връзките между щранговете и радиатора. Те са специални, топлоустойчиви и се повреждат при опит за подмяна на радиатора. Има и стикери за самите топломери. Чрез тях се предотвратява възможността уредът да бъде демонтиран, ако човек има съответните познания.

Страниците подготви

Сигнализирайте за
некоректни съседи

Абонатите задължително да сигнализират, ако имат съмнение, че техни съседи крадат парно. За това призовават от фирмите за дялово разпределение. В такива случаи от компанията ще инициират проверка, ще повикат и специалист от самата "Топлофикация", който да докаже например подмяна на радиатори по време на отоплителния сезон или други опити за манипулация на отоплителната система в дома. За подобни опити за кражба на парно в Закона за енергетиката е записано, че се плаща глоба от 5000 лв. Освен това самият абонат ще трябва да плати сметка, все едно е ползвал парно на пълна мощност във всички стаи в апартамента.

Подаването на подобни сигнали е в интерес на коректните абонати, които в противен случай ще платят сметката на съседите си. Причината е, че постъпилата в сградата топлоенергия се засича от общия топломер в абонатната станция. При кражби на парно използваната незаконно топлина се плаща от останалите апартаменти в блока чрез системата за дялово разпределение.

През зимата електроапашите стават по-активни

От чистач до бизнесмен си
намаляват сметките за ток

Най-често се свързват към кабела на комшия

Кражбите на ток са доста разпространени у нас и случаите са доста повече от подобни опити с парното. От една страна причината е, че много по-голяма част от българите се отопляват с електроенергия, а от друга - по-лесните начини за изкуствено намаляване на сметката. Кражбите на ток далеч не са разпространени само в ромските махали. Всяка година от ЕРП-тата засичат десетки хиляди такива случаи, като сред крадците има както по-обикновени и бедни хора, така и по-богати и заможни бизнесмени. И докато една чистачка например цели да спести някой лев, защото е затруднена финансово, то човекът без подобни проблеми е странно да краде ток, за да пести дребни за него суми, коментират хора от бранша.

Най-разпространените типове кражби са чрез манипулация на електромерите и чрез прикачване към някой съсед. Първият случай е по-трудно изпълним, защото човек трябва да е достатъчно технически грамотен, за да успее да промени показанията или отчитането на измервателния уред. А и с новите електронни устройства задачата става още по-трудна. Затова крадците на ток ползват по-често начините за прикачване към друг абонат. Някои свързват жилището си към електромера на комшията и така потребената от тях енергия се отчита на неговия електромер. Ако връзката е направена при самия електромер, това лесно се засича от инкасаторите, когато дойдат да отчетат показанията. По-изобретателните пък намират начин да се прикачат към кабела на съседа в каналите, през които жиците стигат до конкретния апартамент. Предвид това, че там нещата са скрити, възможността крадецът да бъде хванат сериозно намалява. По-честите случаи са незаконното прикачване да е от съсед, който живее на по-долен етаж от жертвата, тъй като кабелът до апартамента на ощетения минава покрай крадеца. Има обаче и обратен вариант. Например човек от осмия етаж пуска кабел по същите тези канали до третия, където се закача за съсед, разказват специалисти. Има засичани и доста по-смели случаи на кражби на ток. Има хора, които директно пускат кабел към електрическо табло или трафопост на доста сериозно разстояние от дома си.

Опитите за кражби на ток обикновено се засилват през зимата. Причината е, че голяма част от българите се отопляват с електрически уреди и съответно през студените месеци сметката им сериозно нараства. Така електроразпределителните дружества отчитат загуби от десетки милиони левове. Затова призовават за нетърпимост към подобни манипулации и всеки, който се съмнява за подобен случай, да сигнализира. В края на миналата година от ЧЕЗ обявиха за вече започнала активна проверка на територията на Западна България. През миналата година в ЧЕЗ са постъпили над 12 хил. сигнала за кражби на ток, а направените проверки са над 45 хил. От компанията изчисляват, че годишните загубите са над 17,5 млн. лв. Но те може и да са много повече, тъй като законът дава право на заловения да краде еленергия да му се начисли сметка само за 3 месеца назад. Далеч не е изключено обаче той да е ползвал нерегламентирано ток и с години, обясняват от ЕРП-то.

Тарикат си навъртял
сам 120 кубика вода

Освен парно и ток, сред някои българи е разпространена практиката и за кражба на вода. Обикновено това става с манипулация на водомера, чиито показания се връщат назад. Историята обаче познава и случаи, в които тарикатите сами са си навъртели огромна сметка, вместо да я намалят. В Перник например като виц се разказва за ситуация, в който човек така се увлякъл във връщането на показанията на водомера за топла вода, че прехвърлил нулата и си самоначислил 120 кубика за плащане. Друга популярна история е как друг хитрец пълнел бучки лед в плик, който слагал върху топломера си, за да го охлажда и така да отчита по-малко парно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай