Това е най-добрият ресторант в света, държи го македонец

Заведение в Копенхаген спечели отличието, макар че миналата година там се натровиха 60 души

Това е най-добрият ресторант в света, държи го македонец | StandartNews.com

Ресторант „Noma“ в Копенхаген  е избран за най-добър в света според списание „Restaurant“.

Най-добрият ресторант се определя от 800 готвачи, собственици на ресторанти, журналисти и критици на храна. „Noma“ печели отличието за трети пореден път. Той е ръководен от главния готвач Рене Реджепи, който е с македонско потекло, а от години е на върха на кулинарното изкуство. Реджепи е от тетовското село Джепчище, с баща македонски албанец и майка датчанка и е роден в Копенхаген. Той казва, че основната му философия е да създава вкусна храна с местно произведени съставки.

Ресторантът обаче беше в центъра на вниманието миналата година, когато шейсет души получиха отравяне, съобщи БНР.

„Много е важно да се свързваме с фермери, които отглеждат органична храна чрез упорита работа, за да поддържат здравословна среда и крайните потребители да се наслаждават на храната“, каза Реджепи.

Той е начело на „Noma“ от 2004 г., като освен готвач е и негов съсобственик. Той е посланик на нова програма за скандинавската кухня, която приготвя в ресторанта си. „Noma“ се фокусира върху запазването на всички вкусове на суровите храни и използването на най-добрите сурови храни от скандинавския регион, като исландска извара, горски плодове, гренландски биволи и местни рибни видове.

„Noma“ означава на датски „скандинавска храна“, а ресторантът се намира в бивша корабостроителница на пристанището в Копенхаген. За да направиш резервация в него, трябва да чакаш шест месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай