Ковачева: Нямаше сблъсък на лобита при избора на ВСС

Ковачева: Нямаше сблъсък на лобита при избора на ВСС | StandartNews.com

София. Правосъдният министър Диана Ковачева обяви пред БНТ, че при избора на нов Висш съдебен съвет не е имало сблъсък на лобита. "Не мога да се съглася, че е имало сблъсък на лобита при избора, както и при определянето на човека, който да представлява ВСС", каза министърът. По думите й и двете дами, които са се борили са поста представител на съвета, са имали достатъчно качества, за да го заемат.

Ковачева също като главният прокурор вчера, обави, че най-големият проблем в системата е натовареността. Тя призова да се даде кредит на доверие на ВСС поне 100 дни.

Правосъдният министър посочи, че висшите магистрати в кадровия орган трябва да изработят и ясни критерии за оценка на качествата на магистратите, като има пълна прозрачност как и защо е взето едно или друго решение за наказание и има еднакви критерии към всички.

За избора на ВСС Ковачева каза, че е "важно, че цялото общество беше въвлечено в дебата за реформа в съдебната система".

По повод обвиненията за договорки между партиите за избора, Ковачева каза, че е имало гласуване за всеки един кандидат, като за 11 места са се борили 17 души, тоест била е на лице конкуренция. "Важното е, че нямаше толкова кандидати, колкото и места", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай