Конспирации! Защо е забранено да се лети над Антарктида

Странни космически лъчи открити на ледения континент

Конспирации! Защо е забранено да се лети над Антарктида | StandartNews.com

Знаете ли, че все още има места на Земята, където забранено самолетите да летят? Най-големият подобен регион на планетата е Антарктида, над която въздушните пътувания са забранени повече от половин век. През 1959 г. няколко големи световни сили постигнаха общо споразумение – да използват южния континент изключително за мирни цели, например за научни изследвания, припомня сайтът „Новото познание”. И лансира две версии защо не се лети над ледения континент.

1. Прекалено скъпо и рисковано

Въпреки факта, че Антарктида не принадлежи на никого, авиокомпаниите не рискуват да изпращат своите самолети там от съображения за сигурност. В случай на извънредни ситуации самолетите просто няма къде да кацнат.

Разбира се, изграждането на писти е възможно, но това, както и поддръжката им ще изисква огромни средства и никой не би се наел да ги дава, докато континента не принадлежи на никого.

Въпреки това обаче не може обаче да се каже, че над Антарктида изобщо не се лети. Напоследък някои авиокомпании организират туристически полети над Антарктида и то срещу значителна сума за рискованото пътуване.

Любителите на силни усещания могат да се качат на хеликоптер в Австралия, Чили или Аржентина и да направят оглед от птичи поглед на интересните места в Антарктида.

2. Конспирация. Има странни космически лъчи

Космически лъчи, които вместо да падат на Земята от космоса, изригват от земята, е втората версия защо не се лети над ледения континент.

През 2018 г. физиците бяха шокирани от новината, че от Южния полюс се излъчва странно лъчение. Физиците, се запитаха: Що за частици са това? Това е нещо ново.

Може би очаквате свръх енергийните частици неутрино да идват от небето, а не от Земята, но точно това са открили учените. Фактът, че космическите лъчи идват от Земята, повдига въпроса: Как е възможно това?

Антарктида и до днес остава един от последните неизследвани географски райони на нашата планета. Тя все още е една от най-големите загадки на днешния ден.

Това е земя на крайности. Почти 98% от континента е покрит с лед с дебелина до 4,8 км. Японската планина Фуджи, висока 3776 метра, дори не може да пробие повърхността му. Температурите редовно падат под минус 45 градуса по Целзий с ветрове до 320 км/час.

Старите карти казвали: „Тук са чудовищата.“

Нещо изглежда се случва на този тайнствен континент на Южния полюс. Много хора предполагат, че Антарктида е някаква извънземна база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай