Командировка на смъртта почерни военното министерство (ОБЗОР)

Командировка на смъртта почерни военното министерство (ОБЗОР) | StandartNews.com

Блъснаха челно и линейка, хвърчаща към мястото на катастрофата

Пет станаха жертвите на черния понеделник в Плевен, където в жестока катастрофа се сблъскаха три автомобила. Впоследствие линейка, хвърчаща към местопроизшествието, се удари челно в друга кола на градско кръстовище. Четиримата загинали са цивилни служители на Министерството на отбраната. Двама от тях издъхнаха от раните си през нощта в плевенската университетска болница. Петата жертва е пътник от дясната седалка на "Фолксваген"-а, в който се вряза военният бус при фаталната маневра. В реанимация в тежко състояние са и шофьорът на линейката и лекарка. Още трима души от микробуса са в болница. По случая Военноокръжна прокуратура в София води досъдебно производство.

Неправилно изпреварване на ремонтирана отсечка, предприето от военния бус, е вероятната причина за инцидента, съобщават запознати с разследването. От първоначалните данни стана ясно, че малко преди 14 ч на изхода на Плевен към Русе по еднопосочния път се движели един след друг лек автомобил "Рено" с възрастна двойка и пълният с военни служители микробус "Форд". На стеснен участък бусът изпреварил рисковано колата, когато насреща обаче изникнал "Фолскваген", управляван от 26-годишен мъж. Появата му било изненадваща, защото движението в лентата в тази посока е забранено. Сред пострадалите е и екипът на една от линейките, изпратена да окаже спешна помощ. За шофьора, който е на 63 г., първоначално имаше опасност за живота. По-късно той бе стабилиран. Мъжът е с разкъсна рана на главата има тежка черепно-мозъчна травма. 62-годишна лекарка от специализирания автомобил е с два счупени крака и фрактура на ръката. В линейката пътувала и 50-годишна фелдшерка, която е с изкълчени подбедреници. С относително леки травми са се отървали 70-годишният шофьор на изпревареното от буса рено и съпругата му, на 61 г.

За второто местопроизшествие на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Георги Кочев"

виновен е 27-годишен шофьор

от Плевен, твърдят от местната полиция. Той навлязъл в кръстовището, като не пропуснал движещия се при специален режим "Ситроен Джъмпер". Линейката го ударила го в дясната предна част завъртяла се и се забила в стълб от захранващата мрежа на тролейбусните линии.

Говорителят на Военноокръжна прокуратура подп. Елин Алексов заяви за "Стандарт", че вече са започнали аутопсиите на телата на загиналите военнослужещи, както и експертизи, които трябва да установят причината за тежкия инцидент. От обвинението призоваха евентуални нови свидетели на катастрофата да дадат повече подробности за случилото се на телефон 02/921 60 63. До момента на него обаче не е получен нито един сигнал от очевидци. "Веднага след като Военноокръжна прокуратура е уведомена от "Пътна полиция" за катастрофата, на мястото е отишъл екип от военни и разследващи полицаи, както и военен следовател, които са поели случая. Извършен е оглед, събират се доказателства", каза подп. Алексов. Той уточни, че служителите на Министерството на отбраната са били на служебно пътуване и са загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Те са цивилни служители от дирекция "Логистика"

към Щаба на отбраната. Един от ранените е в тежко състояние и ще бъде транспортиран от плевенската болница във Военномедицинска академия в столицата, уточниха от Министерство на отбраната. От ръководството му изпратиха съболезнователни адреси до близките на четиримата загинали, както и на шофьора на цивилния автомобил, който също намери смъртта си при инцидента. "В този тежък за Вас момент бих искал да Ви вдъхна сила и кураж. Бъдете сигурни, че жизненият и професионалният им път ще останат в сърцата на всички нас", се казва още в съболезнованията, подписани от министър Николай Ненчев. От Министерството на отбраната увериха, че ще поемат разходите по организацията на погребенията на загиналите служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай