Колекционер връща у нас изнесени антики

Стефан Шоселов изкупува по немски аукциони тракийски шедьоври

Колекционер връща у нас изнесени антики | StandartNews.com

Стара Загора. Може да е странно, но има ценители на древното изкуство като старозагорския предприемач Стефан Шоселов, които не си падат по артефактите от злато. Казват, в неговата ценна колекция експонатите от най-благородния метал се броят на пръсти. "Не е важно от какво са направени, а изяществото и красотата, която са вложили в тях древните майстори", пояснява Шоселов.

 

Съвсем наскоро старозагорецът извади на светло около стотина артефакти от времето на траките, които са малка част от богатата му колекция. "Вижте филигранността и изяществото на тези сребърни апликации и обков, посветени на тракийската богиня Кибела", посочва колекционерът. За тях той е броил без колебание над 10 хил. евро на аукцион в Германия. Според археолозите те са от III-V в. пр. Хр. и много вероятно да са били изровени от иманяри точно в Старозагорско и след това изнесени на Запад. "Специалистите от аукционните къщи при описване на продаваните предмети много често пишат Balkan Region или Югоизточна Европа и това ме улеснява в избора", посочва колекционерът, върнал не една старина в България, вместо да поеме за САЩ или Азия.

 

Интересът на Стефан Шоселов към културно-историческото наследство по нашите земи може да се каже е наследствен. Дядовците и бабите му били будни и интелигентни люде, с подчертан интерес към историята и старите вещи. "Още като дете често ми показваха старинни предмети и оръжия, скътани по тавани и мазета, и това вероятно е изострило моето любопитство" припомня си тези първи уроци по родолюбие Стефан. Като ученик той разширява и задълбочава този интерес към изкуството, културата и военните снаряжения по нашите земи - от древна Тракия до късна Византия.
Не е тайна, че колекционерството е скъпо хоби и началото на своята сбирка старозагорският предприемач поставя едва преди 15-20 години, когато регистрира своя фирма в Германия. Първият му досег със свободния свят разбива дълго поддържаното у нас заблуждение, че да притежаваш, колекционираш и реставрираш археология е престъпление. "В столицата на Белгия - Брюксел, а също така и в много градове на Германия и Европа, почти всяка неделя се провеждат оказионни пазари (Trodelmarkt), на които се продават и купуват без ограничения различни старинни предмети", посочва Шоселов. От доста време той е абонат на почти всички по-известни аукционни къщи и получава техните каталози. "В немалко случаи на тези разпродажби се предлагат на безценица "насипни" вещи, на парчета или части от тях, а след това реставрацията им струва многократно по-скъпо", посочва пътя за обогатяване на своята колекция с много ценни предмети старозагорецът. Така например е бил възстановен в Софийския археологически музей четириколонния червенофиден кратер. Той е емблема на тракийската изложба и според специалистите в света има открити не повече от 4-5 от тези ритуални съдове за вино и вода на траките. В момента пък реставратори работели над изкусното възстановяване на древен шлем от 30-40 парчета. Всъщност един от най-оригиналните експонати в първата му публична изложба е тракийският меч "ромфея".

 

"Благодарение на този страховит меч-копие, който е дълъг между 1,30 и 1,60 м и се върти с две ръце, римляните не са могли да влязат трайно по нашите земи близо 100 години", посочва с гордост силата на това оръжие на нашите предци колекционерът.

 

С либерализирането на Закона за културното наследство Шоселов пренася голяма част от своята колекция от Германия в България. Сега тя е регистрирана, описва се и оценява от музейните работници и след време ще бъде достояние на ценителите и изследователите поне в каталог. Той не крие, че с гордост показва на свои бизнес партньори от Европа своята колекция. И когато разберат, че става дума за артефакти, изработени далеч преди Христа, т.е. хилядолетия преди да се появят по техните земи, западняците, които по принцип ни смятат за "втора ръка" европейци, били готови да застанат едва ли не мирно пред нашите древни майстори.

 

Като всички родолюбиви колекционери и Шоселов е притеснен от рестриктивния закон за културното наследство, който се подготвя в момента. Според него поправките били откровено лобистки в интерес на шепа хора, решени да монополизират и колекционерството, и търговията с наши старини в чужбина. Освен това много любители, които притежават старинни предмети, можели съвсем спокойно да попаднат под ударите на закона поради незнание или подхвърлени "улики". "Практиката показва, че страните с най-рестриктивни закони за културно-историческото наследство са най-големите донори на предмети за аукционите в целия свят", посочва най-голямата опасност Шоселов

 

Вдига къща на почернено семейство

"На другия ден след наводнението в хасковското с. Бисер гледах телевизионен репортаж и лицето на една жена, по което бе изписана цялата мъка и ужас на преживяното, се вряза дълбоко в паметта ми", припомня си първия подтик да помогне на тези изстрадали хора Стефан Шоселов. Със своя колега и приятел Георги Чахов отишли в селото и тръгнали да търсят семейството на жената от телевизионния репортаж. Оказало се, че наводнението е поредното нещастие, сполетяло фамилията. Мария била оперирана от рак, съпругът й Иван пък наскоро преживял инфаркт. Синът им, младо момче, пък бил безработен. При тях живеела и възрастната баба Мара, която се нуждаела от постоянни грижи. Цялата тази смазана от живота челяд била подслонена в един железен фургон по време на зверските студове през февруари. "Не знам колко време ще издържим тук", изплакала Мария и Шоселов и неговите партньори вече били решени максимално бързо да върнат топлината и домашния уют на тези нещастни хора. След това всичко се завъртяло на бързи обороти, в ритъма на успешния бизнес, които развиват. За по-малко от месец къщата около 60 кв. м с три стаи - голяма дневна, спалня, кухня, санитарен възел, била готова. Точно преди Великден семейството на Мария получило ключовете на новата си къща.

Оттогава за всеки празник първите, които се обаждат да поздравят Стефан и семейството му, са Мария и нейните близки, трогнати от тяхната щедрост и доброта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай