Кметове варят рибена чорба за медали

Кметове варят рибена чорба за медали | StandartNews.com

15 казана със супа ще къкрят на поляната край кея в Тутракан за празника

Трима градоначалници кръстосват черпаци в кулинарното състезание

Двама български градоначалници и един румънски кмет ще кръстосат черпаци в кулинарна надпревара за най-вкусна рибена чорба.

Състезанието ще се вихри в събота пред Кейовата стена в Тутракан като част от фестивала "Огненият Дунав". Там с готварски престилки и бели цилиндри ще се строят кметът на Тутракан доктор Димитър Стефанов, градоначалникът на Каварна Цонко Цонев и колегата им от румънското село Керноч инж. Роман. Те ще трябва да сварят класическата рибарска чорба с мрени от Дунава, да я подправят по свой вкус и да я представят на журито.

Всички състезатели ще получат прясна риба, хваната призори от реката. За да няма сръдни и контестации, отборите ще разполагат с еднакъв по количество и качество улов. Кой как ще свари чорбата обаче си е негова работа. Журито ще оценява колко вкусна е загребаната с черпака супичка.

Отсега се знае, че Кметъла ще върви с рогата напред срещу регламента. Той ще пусне в своя казан не само риба, но и миди, отгледани във промишлена ферма в неговата община Каварна. Цонко твърди, че е бог на мидените специалитети и ще омае журито с вкуснотиите в черупки, без да го е грижа за дисквалификация. Важното е шоуто да върви.

Кметът на Тутракан доктор Стефанов ще заложи на тутраканската традиция и ще се представи с рибена чорба, в която ще има седем вида от морските твари. Понеже е ветеринар по професия и е отлично запознат с правилата за безопасност на храните, докторът още не е решил дали ще гребе вода за чорбата с канче от Дунава, както са го правили векове местните лодкари, или ще точи от чешмата. Домакинът на феста ще реши това в последния момент, когато види на място какви изненади е подготвила конкуренцията. Кметът на румънското село Керноч, което е разположено на отсрещния бряг на Дунава, ще гарнира чорбата си с мамалига. Инженер Роман вече е обявил, че ще се яви на състезанието с оригинално царевично брашно от Румъния и ще свари качамака си по рецептата на своите предци.

Общо 15 казана ще къкрят на поляната край кея в Тутракан по време на кулинарния празник. Край тях ще свещенодействат майстори готвачи от града и околността, които са сигурни, че тяхната рибена чорба ще е най-вкусната.

Очаква се надпреварата с черпаци да е крайно ожесточена. За да няма опити за въздействие върху журито, организаторите пазят в тайна имената на членовете на комисията, която ще пробва вкуснотиите с дунавска риба.

Румънеца и Енчев с яко парти под проливен дъжд

Шегите на времето не са могли да изплашат Румънеца и Енчев и стотиците купонджии на фестивала в Тутракан миналата година. "Помня, ме валя такъв дъжд за концерта ни, че с Румънеца пяхме с мокри дрехи. Въпреки това стана много яко шоу", разказа Енчев. Изпълнителите на хитовете "Пак на море" и "Моята жена" не слезли от сцената и продължили да забавляват народа. "С кмета д-р Димитър Стефанов станахме приятели - той ни подари от своя мед, който произвежда. Заведе ни на патешки ресторант - такива вкусни манджи с патешко не бяхме яли. А тази година им гостувахме за абитуриентските балове и беше много хубаво", каза още Енчев. Родните звезди тези дни работеха над общо парче с германския хип-хоп дует Down Low.
Александър Градинаров

Наско от Б.Т.Р. помни зрелищно шоу с огньове

Вокалът на Б.Т.Р. Наско още помни огненото шоу в Тутракан от миналото лято. "Винаги е много вълнуващо! Много се забавляваме, а публиката много харесва музиката ни!", каза фронтменът на групата. Той описа емоционално фойерверките, чиито силни светлини разпалвали още повече нощта и купонджийското настроение в публиката. "Миналата година имаше зрелищна програма с огньове на факирите "Дивинитас".Беше извънредно красиво", каза още българската рок звезда.

За тазгодишният фестивал Наско и Б.Т.Р. са подбрали добре любими на публиката изпълнения. Посетителите на фестивала ще бъдат очаровани, категоричен е той. След броени дни, на сцената на "Огненият Дунав" с Б.Т.Р ще излезе и английската рок звезда Джон Лоутън. Човекът, познат на България с парчето "July Morning", се ползва с уважението на Наско, който говори за него с респект: "Ние сме неговата група." За приятелските си отношения с Джон, вокалът на Б.Т.Р. споделя, че те постоянно пеят заедно и се забавляват истински.

Водещият на "Като две капки вода" и "Господари на ефира" Димитър Рачков също каза, че няма да забрави вечеринките край огньовете в Тутракан. "Хората там са страхотни, изкарах си чудесно", допълни любимецът на народа.

И малките общини привличат хиляди
Цонко Цонев, кмет на Каварна

Фестивалът "Огненият Дунав" е едно от големите събития, които се случват на речния бряг. Това е страхотна идея на колегата Димитър Стефанов да покаже Тутракан и огънят на този град. Смятам, че е едно от важните за града мероприятия, които го правят популярен и това, че е малък град като Каварна, не е пречка да привлича много хора. Може да се каже, че именно такива малки градове като нашите Каварна и Тутракан разкриват по този начин потенциала си. Радващо е, че хубавата идея на Каварна рок фест има в "Огненият Дунав" своето развитие. На брега на реката се събират известни музиканти, като тази година след Кен Хенсли в Тутракан бе и Джон Лоутън, както и Б.Т.Р. Аз и Христо Мутафчиев отново сме беквокали на групата на Наско. Такива фестивали дават възможност на хората да се отпуснат и да се насладят на музика, която обичат, да се срещнат с приятели, да общуват свободно. Рокът стигна от Черно море до Дунав.

Акробати тичат по "Гредата над Дунав"

Много игри и весели атракции ще вдигат адреналина на деца и възрастни по време на феста "Огненият Дунав". Понеже Тутракан е град на рибари и лодкари, в центъра на програмата са включени състезания, свързани с уменията на хората да живеят и оцеляват в досег с голямата река.

Традиционната надпревара "Гребане с лодки" е предизвикателство към всички потомци на майсторите лодкари, изобретили и дали на риболовците у нас и в чужбина запазената марка на лодката "Тутраканка". Днес в епохата на бързоходните скутери и джетове здрави речни вълци от Тутракан ще нагазят в реката с оригиналните за града ладии и ще се състезават по бързо гребане, както са правили това дедите им.

Ще има състезания по плуване, по шах и рисунки за деца. Малчуганите ще се забавляват в специални кътове за анимационни игри, в които русалки и речни дракони ще палят въображението им за приключения по Дунава.

С най-голям интерес се очаква състезанието "Греда над Дунав", което по своя замисъл е истинско изпитание за смелчаците. Всеки, който иска да се пробва в него, ще трябва да премине над водата по тясна греда, намазана с грес. Над нея ще висят наградите за добрите акробати - прясно извадени от реката сомове и шарани, току-що отстреляни фазани. Всеки състезател ще получи това, което успее сам да си вземе от изобилния награден фонд, примамливо подреден над опасната хлъзгава пътека.

Коцето Калки първи извел русалките от реката
Спектакъл с двуметрови риби, лебеди и пеликани във водата привлече хиляди

Фестивалът "Огненият Дунав", който тази година ще се проведе от 22 до 26 юли е приемник на Празника на реката, организиран в града на лодкарите в продължение на 15 години. През 2012 година група местни ентусиасти решават, че приключението край Дунава може да се превърне в добър повод Тутракан да представи своите природни и исторически богатства пред хората от страната и чужбина и така да привлече туристи и гости на територията си.
Идеята за местен фестивал, който да събере многохилядна публика в селище, чиито жители не надхвърлят 10 000 души, в началото изглеждала неосъществима. Не и за инициаторите обаче. Те впрегнали въображението си на макс, развъртели телефони и първото издание на "Огнения Дунав" стартирало преди четири години с летящо ускорение.

Тогава сценарият го съчинихме сами, декорите ги изработи тутраканският художник Аорел Стоянов, всеки даваше идеи, спомня си зам.-кметът Петя Князова-Василева. Наредили мизансцена около брега на Дунава. Той включвал двуметрови макети на всичката речна фауна, позната по тези земи. Имаше риби, лебеди, пеликани, щъркели. Те се движеха плавно по водата, а светлинни лъчове ги огряваха отвсякъде. Когато достигнаха центъра на натуралната сцена, от реката изплува жив речният бог Данубий, заобиколен от свита русалки. Това беше Коцето Калки, който пресъздаде сцената с вдъхновение и всеотдайност. Хиляди хора ръкопляскаха и се радваха, а ние, организаторите, вече бяхме непоколебими в решението си да превърнем феста в традиция, обяснява Петя.

Дилемата ще устои ли празникът във времето изникнала с пълна сила още на следващата година, когато часове преди началото му над Тутракан се изсипал порен дъжд. Концертът на група "Сигнал" се провали, среднощният купон в парка също, но дневната програма от следващите дни остана и хората дойдоха, въпреки че потопът беше силен и бе наводнил голяма част от околността, спомнят си организаторите.

Интересът на жителите и гостите на Тутракан към "Огнения Дунав" се усетил в пълната му сила миналата година, когато на откритите сцени в града се събрали десетки хиляди хора от страната и чужбина. Местните следят внимателно програмата на феста и се записват за състезанията през юли още през януари, с нескрита гордост обясняват общинарите. Веселите атракции са предпочитано развлечение през празничните дни и събират публика, не по зле от шоу звездите, които пеят на концертните сцени в града, категорични са местните хора.

А афишът със знаменитости, пели, свирили, танцували на феста "Огненият Дунав" е впечатляващ.

Доброто е заразно, имаме нужда от него
Ернестина Шинова, актриса

Това е едно изключително събитие, което създава страхотно усещане и аз ще дам всичко от себе си, за да са щастливи хората. Ние имаме нужда, като нация, от такива събития, които да ни обединяват - да ни обедини доброто преживяване, емоцията, смеха, усмивките, хубавата музика. Фестивали като "Огнения Дунав" дава възможност много хора да бъдат заедно и да се радват заедно. Идеята е прекрасна. Доброто е заразно и имаме нужда от него, защото в ежедневието всеки от нас има малко мигове добро. Имаме нужда от празници, защото смехът и щастието също са вид катарзис, а не само страданието и болката. Такива купони ни учат да се харесваме и ни правят щастливи. Аз лично съм благодарна на такива кметове като Цонко Цонев и Димитър Стефанов, които с прекрасната си лудост, в най-хубавия смисъл, ни дават шанс да сме част от огъня.

Да изберем прекрасните места в България
Атанас Стоянов, известен като Наско от БГ Радио

Огненият Дунав" вече четвърта година променя за близо седмица Тутракан и го превръща в още по-красиво и притегателно място. Жителите и гостите на града стават част от многото активности и се потапят в една страхотна приятна приятелска обстановка. Всички в града очакват с нетърпение празника, а в Тутракан идват стотици туристи специално заради фестивала. Тази година станах лице на кампанията "Мислиш си, че познаваш България", която има за цел да мотивира все повече българи да изберат страната ни за дестинация на своята лятна и уикенд ваканция. Тутракан е едно от прекрасните места в България, които задължително трябва да бъдат посетени. Градът има невероятна атмосфера и дух. Фестивалът е още един повод да привлече туристи през лятото и заедно с вечерните концерти да бъдат разгледани многото забележителности. Едно от тези места е уникалният не само за България, а и за Европа Музей на Дунавския риболов и лодкостроене. Основната цел на "Огненият Дунав" е "зареждане" и нови контакти, затова и програмата в четирите дни е толкова разнообразна. Миналата година имах щастието да се запозная с прекрасни хора от Тутракан. Много често се обаждат в предаването ми по БГ Радио, за да си изберат песен и аз нямам търпение отново да се срещна с тях. Като водещ на част от събитията на феста, обещавам незабравими изживявания с много музика, танци и интересни игри. Всичко това ще направи лятото на всички ни още по-цветно и незабравимо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай