Кметове отварят музеи за хлапета

Кметове отварят  музеи за хлапета | StandartNews.com

Безплатните посещения за ученици до 18 г. в общински музеи, галерии, театри и културно-исторически атракции да станат масова практика през лятото. А наесен да залегнат в учебната програма. Това ще дискутират в четвъртък на работна среща министрите на културата и образованието Вежди Рашидов и Тодор Танев, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателката на комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова, председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева и кметове. Инициативата децата да посещават безплатно чудесата на България е на г-жа Бозукова и бе лансирана със старта на едноименната кампания на "Стандарт" за 2015 г.

"Посрещаме много положително тази инициатива. И сега в много общини вратите на музеите са отворени в определени дни за безплатни посещения за ученици", посочи вчера пред "Стандарт" Гинка Чавдарова. Тази практика е станала традиционна за някои музеи, които приемат деца от цяла България, не само от съответната община. На срещата Чавдарова ще даде уверение, че кметовете масово ще включат културните институции на територията на своите общини в програмата. Опит, идеи и препоръки ще даде столичният кмет Йорданка Фандъкова. В разговора ще се включи и кметът на Белоградчик Борис Николов.

Проект на споразумение между министерствата на културата, на образованието и науката и Националното сдружение на общините за безплатен вход на учителите в музеи, галерии, театри и културно-исторически атракции в случаите, когато водят класове или групи за открити уроци в културните институти, предлага председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева. В предишни години сме имали подобни споразумения, подчерта Такева. В момента много преподаватели изпадат в унизителната ситуация децата да събират пари за входния билет на учителя си. Това, заедно с организационните и финансови разходи за транспорт, са основните причини преподавателите да не се възползват често от възможността да правят уроци в музеи и галерии.

Работната срещата в Министерството на културата е втора по проблема. Целта й е да изработи национална план-програма за безплатни посещения с образователна цел на учениците до 18 г. по Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай