Килъри подготвяли убийството на Делян Пеевски

Килъри подготвяли убийството на Делян Пеевски | StandartNews.com

Килъри зад граница са подготвяли убийството на Делян Пеевски. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на МВР преди минути.

Сигналът е постъпил преди два дни в службите за сигурност. Те са засекли лица от чужбина, които са искали да възложат мократа поръчка на българин, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

В петък е постъпила информация от разследващите опита за убийство на бизнесмена Алексей Петров. "При провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия е придобита значителна информация, касаеща подготвян опит за убийство на депутата Делян Пеевски", обясни главният секретар. Според него охраната е факт от днес. Той уточни, че логистиката на подготвяното престъпление поразително напомняла на две други, вече извършени. Става дума за опита за убийството на Златомир Иванов-Баретата и убийството на бул. "Витоша" на Дмитрий Минев - Димата Руснака.

Според главния секретар на МВР Георги Костов става дума за наемане на празни апартаменти, проучване на движението на набелязания обект и други.

Оперативната информация сочи, че убийството на Пеевски е подготвено повече от два месеца. От МВР помолиха информацията да не се интерпретира в друг контекст, извън този, в който е изнесена.

Разследващите незабавно са изпратили сигнал до НСО. Службата за охрана е реагирала веднага и е поставила държавни гардове на депутата.

През уикенда хора от НСО са провеждали срещи със застрашеното лице, като първоначално охраната е била отказана, но днес той е приел фактите и охрана вече му е назначена.

Преди десетина дни Софийската градска прокуратура в екип с криминалисти от СДВР разкри поръчителя на стрелбата срещу Алексей Петров. Той е украинецът Роман Логвиненко, който в момента се намира в ареста на Националната следствена служба.

За момента няма данни между покушението на Петров и подготвяния атентат срещу Пеевски да имат нещо общо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай