КГБ "осинови" студенти в нужда

КГБ "осинови" студенти в нужда | StandartNews.com

"Клубът на готините баби" дари скенер на Алма матер
Трите миски на 50 подкрепят младежи с увреждания, грижат се за параолимпиец

Те наричат себе си КГБ. Иначе казано - Клуб на готините баби. С което изненадват всеки, очакващ след подобен анонс да види жени на преклонна възраст. Всъщност и трите "кагебейки" са на и под 50 - и по различно време са били носителки на титлата "Мисис Баба". Събира ги желанието да направят нещо различно от обичайното за носителки на малки и големи корони и титли "мис" и "мисис" - да помогнат на младежи с увреждания, които обаче са надмогнали страданието си и имат амбицията да учат. Сред хората, на които са дали рамо, са 14 студенти - 7 незрящи, трима с детска церебрална парализа и четирима - с увреден слух. Вчера "бабите" от КГБ дариха на Софийския университет и специален скенер, с който могат да си служат студентите. Заедно с тях и с фондация "Сила за живот" младежите в неравностойно положение получиха и специални стипендии. Амбиция на "бабите" е да поставят основите и на виртуална библиотека, която да реши проблемите на студентите с достъпа до литература.

"Тези млади хора промениха мисленето ми. Първите пъти след среща с тях обикновено плачех. А сега се възхищавам на тяхната борбеност, на това, че имат планове за години напред и са амбицирани да ги постигнат. На фона на това, с което се борят те, другите проблеми ми изглеждат дребни", разказва Ваня Георгиева. Тя е на 50, "Мисис Баба 2012" и "Мисис Баба на ЕС" за следващата година. Днес внучето й вече ходи на училище, а тя от години има собствен бизнес, който развива заедно със сина си.

Създава клуба заедно с още две свои посестрими по титла - Ксения и Татяна.

Не е задължително да имаш внуче, за да бъдеш при нас

но е задължително да си готина", шегува се тя. И по-важното - съпричастна. Днес клубът им решава проблеми от различно естество - като се почне от учебници за незрящите студенти, мине се през транспорт за младежите с ДЦП, които трудно успяват да стигнат до Алма матер от Студентски град, та до идеи за промени в закона, които да позволят студентите с увреден слух да плащат намалени такси. "В момента Световната здравна организация (СЗО) признава глухотата за много висока степен на увреждане, но у нас за нея се дават около 50% нетрудоспособност. А за да ползват намалени такси и цени в общежитията, младежите трябва да имат над 70%. Искаме да намерим път това нещо да се промени. Не може за едни неща да бъдем с Европа, а за други не", разказва Ваня.

Когато взема короната за "Мисис Баба", тя решава, че подобни награди са суета, която може да бъде загърбена, но

от тази титла може да излезе и нещо смислено

"Имах една група, с която и преди сме имали благотворителни инициативи, събирали сме детски дрешки за дом за сираци", спомня си тя. Наричали се КГБ, затова и когато решила да създаде клуб на бабите, абревиатурата станала тяхна "запазена марка". Винаги буди усмивки, които стават още по-широки, след като човек види "бабите". Неотдавна така изненадали и водещия на легендарната "Минута е много" Петър Вучков, който приел да води техен търг, преди да ги е срещнал лично.

Първия си благотворителен концерт, посветен на деца с ДЦП, направили през 2012 г. След това по инициатива на Кристиян Григоров, незрящия младеж от Етрополе, решили да се обърнат към студентите, които освен увреждания имат и тежки семейни проблеми. Част от младежите, за които се грижат, са сираци, други растат в битови условия, в които действително е трудно човек да съхрани духа си. На младежите с увреден слух дават стипендии, за да могат да плащат таксите и наемите си.

Помагат и на цял дом за деца със слухови проблеми

който се намира в Павлово. "Там живеят 500 ученици от цяла България, а 32 са без родители. Директорката е забележителен човек - самата тя е имала родители с увреден слух и покрай тях е израсла в този дом. Отишла е да учи с ясната цел да се върне отново и да преподава на такива деца. Като ги вземе от малки, чак докато ги изпрати абитуриенти, тя живее с техните съдби. Не иска да помагаме с пари, но споделя от какво има нужда. Купуваме материали за арттерапията, която е много полезна за младите хора. Например да правят коледни картички. След това помагаме при продажбата им и купуваме конци за мартеници". Сред студентите, за които се грижат, има млади хора в Софийския университет, в Библиотекарския, в медицинския колеж "Йорданка Филаретова", където учат за рехабилитатори.

Бог взема едно, но дава друго

- те са изключително сензитивни, а и имат много силен дух", разказва Георгиева. Помагат и на младеж със затруднено зрение, който в момента се готви за параолимпиадата по лека атлетика. "Той има доста голямо зрително увреждане, направени са му четири операции. Казва се Светослав Георгиев и вече е носител на титла от една параолимпиада. Много е амбициран да се справи и на тази".

"Бабите" разглеждат всеки случай индивидуално, а мнозина от кандидатите за помощ вече им пишат и през Фейсбук. "Едно от момчетата например поиска бастун - това на него са му очите". Неотдавна получили писмо и от незрящо момиче, което следва в университет в Холандия. Тепърва предстои да решават как могат да помогнат, тъй като университетските такси там са доста по-сериозни. Момче на 13 г., което страда от чупливи кости, помолило да му дадат рамо за лекарството, което трябва да му се влива на всеки четири месеца. "Работата ни стана малко като в онези задачи, където един басейн се пълни от една тръба, а се източва от три. При нас тръбите, от които тече, вече са много, но онази, която го пълни, все още е една-единствена", шегува се Георгиева. Много им се иска да помагат на "своите" студенти и след завършването, например с намирането на работа. "Все още обаче кампанията ни не е набрала такава сила. Много ни се иска да измислим схема, при която да можем да им помогнем да се реализират пълноценно. Защото ние ще ги изучим, но какво се случва след това, когато обществото им откаже възможност да работят? Вече имаме една абсолвентка - Стефани, която се дипломира. С намалено зрение е, а преподава физическо възпитание. Кандидатства за работа и никъде не й отказват направо заради увреждането, а се позовават на липсата на опит. А момичето не е от София, след завършването си няма възможност да ползва и общежитие, трябва да си наеме квартира. Наложи се да си замине за родното място". Трима от студентите с детска церебрална парализа са с инвалидни колички и в момента работят върху задачата да им осигурят транспорт до учебните заведения. "В университета има рампи за тях, но как да стигнат до самия университет?

Помолихме таксиметрова фирма, тя директно ни отряза

сега предстои да говорим с други". Обсъдили го и с общинска фирма, която има няколко пригодени микробуса. Те обаче отчаяли "бабите", като казали, че в столицата има над 17 000 инвалиди и не могат да отговорят на всички искания. "И пак, по стар български обичай, ни се подшушна, че ако намерим връзки в общината, проблемът ще се реши", смее се Ваня.
Тя е амбицирана да привлече към каузата и останалите с титла "Мисис Баба", както и жените, печелещи останалите подобни конкурси. "Искаме да върнем и вярата в благотворителността, която напоследък явно изчезна. Много от хората не вярват, че някой иска да помогне на дадена кауза от чисто сърце", смята Ваня. Те редовно отчитат до стотинка за какво са отишли събраните суми. Но най-важното е, че техните истински "отчети" на финала вземат дипломи. И поемат съдбата си в свои ръце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай