Защо пламна катедралата в Нант

Пожарът пламнал от три места, но няма доказателства за умишлен палеж

Защо пламна катедралата в Нант | StandartNews.com
  • Пожарът пламнал от три места, но няма доказателства за умишлен палеж
  • Органист спасил храма по време на френската революция като свирил "Марсилезата"

Ужас скова французите в съботното утро на 18 юли. Катедралата в Нант замлъкна. В 7:40 ч. гръмна новината, че най-голямият готически храм във френските земи - емблематичната "Св. св. Петър и Павел", гори. Още не преживели изпепеляването на парижката емблема "Нотр Дам", французите се заеха да потушават пламъците на друга своя светиня.
Въпреки че пожарът върна лентата към Парижката Света Борогодица миналата година, щетите тук са минимални, свали напрежението Франс Прес. Завинаги обаче в пепелта останаха орган от ХVІІ век, витражи от ХVІ век и картина на Иполит Фландрен от ХІХ век.
Моменталната реакция на огнеборците, водени от
генералния инспектор Роланд Ферлей, потуши огнените езици и не позволи други щети. Ферлей мобилизира всички звена в града -

104 пожарникари с кули и стълби

овладяха ситуацията сравнително бързо. Макар че пламъците се извиваха по-високо, отколкото в Нотр Дам, катедралата, строена от 1434 до 1891 г., не е обречена, успокои Нант и Франция Ферлей. На място да видят ситуацията в Нант тревожни отидоха премиерът Жан Кастекс, министърът на вътрешните работи Джералд Дарманен и министърът на културата Рослин Башло.
С потушаването на огъня обаче дойде тревожната новина – умишлен пожар. Градският прокурор Пиер Сенес съобщи, че пламъците са тръгнали едновременно на три отделни места във величествения храм, което потвърждава версията за палеж. Мистерията обаче се заплете, след като разследването не установи признаци на проникване в църквата. Вратите са непокътнати, уточни прокурорът на Нант. На фотографиите от пожара, които се появиха в мрежата, може да се види трансформаторна кутия, стояща точно под картината на Фландрен. Това събуди съмнение, че мощният гръм, който жителите на града са чули сутринта, може да е вследствие от

експлозия на трансформатор

а трите засегнати места да имат нарушена изолацията на проводниците.
Полицията задържа бежанец от африканската държава Руанда, който е отговарял за заключването на катедралата в деня преди пожара. След многобройни разпити обаче мъжът бе освободен поради липса на доказателства. Жан-Чарлс Ноувак, духовник в катедралата споделил, че категорично не вярва мъжът да е отговорен за пожара, тъй като той бил доброволец и почитал святото място.
Какво загуби Нант? Изпепеленият от пламъци орган, който е един от символите на катедралата, е построен през далечната 1620 г. от майстора на органи Жак Жирардет. Оттогава до днес на неговата конзола са се сменили 34 органисти. Един от тях, Дени Жубер, спасил инструмента от революционерите, като свирил „Марсилезата“ вместо католически меси. На пода на катедралата обаче от легендарния орган останаха само овъглени части от уникалния инструмент.
Витражите и оловните пластини също не са издържали на топлината и вече не могат да бъдат възстановени, защото по-голямата част от

стъклописите са били сменяни цели три пъти

– след експлозия в барутния склад в съседния замък на херцозите на Бретан на 25 май 1800 г., след бомбардировките по време на Втората световна война и накрая след предишен пожар. През 1972 г. пламъци унищожават покрива на храма. Нужни са цели 13 години, за да се отстранят напълно последиците от огъня. Катедралата остава затворена до 1985 г.
Изгорялата картина на Иполит Фландрен (1809-1864) „Свети Клар, епископ на Нант, лекува слепите“ има копие, което се пази в Лувъра. Дело е на брата на художника. Но оригиналът, рисуван в Рим през 1835-1836 г., вече е само спомен.
Историята за емблематичната "Св. св. Петър и Павел" разказва, че първоначално тя e била използвана като друидски храм, посветен на Бог Янус (един от най-древните богове в римския пантеон). Впоследствие три християнски религиозни сгради предхождат днешната катедрала в същите помещения: базиликата, построена през IV век, първата катедрала, вдигната през същия век и по-късно Романска катедрала, построена през XI век. Строежът на съвременния храм стартират Гийом дьо Дамартен и Матюрен Роде под ръководството на Жан V, херцог на Бретан. Той е бил призван да потвърди легитимността на Жан V, след Войната за бретанското наследство. На 14 април 1434 година епископ Жан дьо Малестроа полага първия камък на катедралата. За изграждането й до сегашния й вид са били необходими 457 години – до 1 891г.
По време на френската революция катедралата е използвана като

военен наблюдателен пункт

при обсадата на Нант през 1793 г. Върху южната част на кулата е изградена допълнителна дървена кула с височина 10 метра, а наблюдението се е осигурявало с помощта на телескоп. Военните решения са се вземали въз основа именно на получената тук информация. През този период сградата е трансформирана в арсенал и конюшня, след това ведомствен указ от 1794 г. я посвещава на честването на официални празници.
Римокатолическата църква е висока 63 метра, а най-високата и част достига 103 метра. Притежава няколко забележителни характеристики, сред които се откроява външен амвон, предназначен за изнасяне на проповеди. Има пет богато украсени порти, три на фасадата и две странични, а както и готическите орнаменти. Интериорът е изцяло от бляскаво чист камък, резултат от неотдавна завършила реставрация. Величествени размери на кораба и пътеките, както и ефекта на огромната вътрешна колона, създават уникална готическа атмосфера.
В катедралата са погребани родителите на Ан Бретанска – Франсоа II и Маргарита дьо Фоа. Тяхното двойно надгробие е

украсено с алегорични фигури

– един от шедьоврите на френската култура. Четирите статуи – Сила, Умереност, Справедливост и Благоразумие, са алегория на кардиналните добродетели и стоят в ъглите около надгробната статуя на херцог Франсоа ІІ Бретански и неговата херцогиня.
Разположен на десния бряг на река Лоара, френският град Нант има репутация на един от градовете в страната с най-добро качество на живот. Това се дължи на многото паркове и зеленина, засиления културен живот и младежкия дух на студентски град, който носи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай