Караме по част от АМ „Марица“ чак през март 2015 година

Караме по част от АМ „Марица“ чак през март 2015 година | StandartNews.com

Хасково. Изпълняемостта на Лот 1 на АМ „Марица" от Оризово до Димитровград е на 42 %, а на Лот 2-от Димитровград до Харманли на този етап е 72 %. Това съобщиха при огледа на строителните работи на аутобана министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, на информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков.

„Има вече асфалтополагане на Лот 2. Аз лично смятам, че нещата вървят добре", заяви министър Терзиева. Според уверението, което е получила от строителите към края на ноември се очаква да бъде готов той.

Въпреки, че и за двата лота срокът е ноември, вероятно Лот 1 няма да може да бъде изпълнен, тъй като АМ "Марица" се забавила с 10 месеца, заради археологията по трасето, още преди тя да стъпи в длъжността на министър, припомни още Терзиева.

В момента и археологическите разкопки по трасетата, откъдето магистралата трябва да мине вървят добре и ще приключат през август, обясни още министърът на регионалното развитие. Тя подчерта, че е имало и допълнителни действия по магистралата, свързани с липсата на надземен кадастър, които е трябвало да се установяват в последствие.

Ако се наложат допълнителни дейности, министър Терзиева прогнозира, че цялостното приключване на Лот, вероятно ще е през март, догодина.

„Ако не успеем през ноември да отворим цялата магистрала, то на Лот 1 ще го направим поне частично, за да се олекоти малко трафика", добави още тя. Подчерта, че на този етап няма опасност да бъдат загубени средства по ОП „Транспорт" заради забавянето на строежа.
Това потвърди и министърът на информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

За щетите по инфраструктурата след наводненията министър Терзиева коментира, че все още не е готова оценката за повредите от Агенция „ Пътна инфраструктура". Миналата седмица комисията за бедствия и аварии е обсъдила за какви щети и вреди става въпрос Ще се опитаме да ползваме фонд „Солидарност", но там минималната сума е 232 млн. евро и в момента трябва да се установи точния размер на щетите. До 10 дни Агенцията ще е готова точните разчети.

Според шефът на УС АПИ инж. Стефан Чайков грубата разчетност до момента за щетите е 15 млн. лв. само за най-неотложните.

Ще се търсят и бюджетни средства за покриването на част от щетите, като един вариантите е по ОП „Регионално развитие" и АП" Околна среда", допълни Десислава Терзиева. Като най-неотложните работи, които трябва да се свършат, тя определи ремонтите на Прохода на републиката, където е непроходимо. Според уверенията на Чайков обаче там нещата до юли ще са готови и движението - възстановено. За ремонтите на Прохода са необходими 1, 5 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай