Каракачанов: Връщането на казармата е неизбежно

Каракачанов: Връщането на казармата е неизбежно | StandartNews.com

Пращането на армията на границата е правилна крачка и тя беше неизбежна. Следващата неизбежна крачка е връщането на наборната служба. Това обяви зам.-председателят на парламента Красимир Каракачанов във вторник на заседание на Комисията по отбрана и обяснява идеята си пред "Флагман".

Тогава Каракачанов, който е и съпредседател на Патриотичния фронт, заяви: „От сега ви казвам, че ще стигнем и до следващата крачка – до връщане на наборната служба, тъй като и това е неизбежно." Според него християнската цивилизация е във война.

Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на "Флагман" защо смята, че връщането на казармата е неизбежно и кога смята, че това ще се случи, обяснява:

„Кога ще се случи - не знам. Аз готвя законодателни промени в тази посока – както в Закона за резерва, така и в Закона за отбраната и въоръжените сили", обясни зам.-председателят на Народното събрание.

„Неизбежно е, защото хората са необучени. Ти не можеш да събереш резерв от хора, които не са минали през някакво военно обучение. Ако тръгнеш да събираш резерва или запаса сега, ще влязат едни хора, които нямат никаква военна подготовка и ти трябва да ги хвърлиш като пушечно месо, което е престъпление", каза Каракачанов.

Според него, обучението на един войник нормално трае четири месеца. Това била нормалната практика в сериозните армии.

„Шест месеца е предостатъчно за казармата. Ако има воля, тя може да се върне още следващата или по-следващата година", заяви политикът.

На коментар, че сега очевидно няма политическа воля да се върне наборната служба, Каракачанов контрира, че такава нямало и преди година за изпращането на армията за охрана на границата. Днес обаче всички били обединени около тази идея.

Така „неволята" неминуемо щяла да върне и казармата за младежите.

„От 1 януари 2008 г. няма наборна служба и няма хора, които да са подготвени и при нужда да бъдат мобилизирани. Ако се наложи, ще се окаже, че ние няма кого да мобилизираме.

Светът става все по-размирен. Ситуацията в Близкия Изток не се успокоява – напротив, нещата все повече се радикализират и е необходимо младите хора да минат през едно обучение", категоричен е Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай