Какво означава "бутиков интериор"

Детайлите са от решаващо значение, ако искаме да подчертаем най-важното

Какво означава "бутиков интериор" | StandartNews.com
  • Детайлите са от решаващо значение, ако искаме да подчертаем най-важното

Лора Денева е интериорен дизайнер. След като завършва бакалавър в Лесотехническия университет в София, прави магистратура със специалност Интериорен Дизайн в Академията по Изкуствата (NABA) в Милано, Италия. Занимава се професионално с вътрешна архитектура от 2018 г. Тя натрупва опит като работи в няколко италиански реномирани архитектурни студиа. В последствие започва да твори и самостоятелни проекти, които можете да разгледате тук: https://www.loradeneva.com/

"Модата се променя, но стилът остава."
Коко Шанел

В днешно време терминът "бутиков интериор" се използва все повече в ежедневието, в описанието на различни интериори и най-вече в сферата на недвижимите имоти. Но какво точно означава бутиков интериор и правилно ли се използва? Това е темата, която бих искала да засегна.

Би следвало да започнем с определението на думата "бутиков". А именно:

  •      малък магазин за продажба на изделия (дрехи, козметика, обувки, украшения) по последна мода.
  •      бизнес или заведение, което е малко и изискано или модерно

Според Уикипедия:  "Бутик (на френски: butik) е малък магазин, който се занимава с модни дрехи или аксесоари. Думата е френска за "магазин", която произлиза от старогръцката φαρμακείο (apotheke) "склад". Терминът бутик и също дизайнер се отнасят (с някои разлики) както за стоки, така и за услуги, които съдържат някакъв елемент, за който се твърди, че оправдава изключително висока цена."

Добре, но извън значението на "изключително висока цена" какво го характеризира?

Според мен би трябвало да се състои от ръчно изработени предмети и други уникални продукти, които са с високо качество и изключителен дизайн.

Тогава във вътрешната архитектура какво определя частно или обществено пространство като бутиков интериор?

За съжаление много често агенти на недвижими имоти или списания поставят етикета "бутиков", опитвайки се да привлекат вниманието и да изглеждат различни, за да продадат дадения имот. Дори и да не отговаря на описанието, всъщност често се използва за модерни, малки, реновирани пространства, за които се предполага, че имат по-висока цена. И е много интересен феномен как термините могат да променят или дори да загубят значението си благодарение на тази погрешна експлоатация. Въпреки че в известен смисъл това е нормално в нашето модерно общество и толкова бързо променящата се среда.

Но обикновено това трябва да е пространство, фокусирано върху отличителен, красив и уникален дизайн, който е съобразен с личните нужди на клиента и няма да бъде повторен. Но вероятно сега ще попитате - тогава необходимо ли е да персонализирате всеки един обект, за да имате бутиков интериор?

Според мен - не.

Днес живеем заобиколени от толкова много продукти масово производство, които опростяват ежедневието ни, които са много по-евтини и много функционални, естетически издържани. И сега ще кажете, че не са уникални и с "изключително висока цена" и т.н. Използването им с какво ще направи сценографията да изглежда специална?

Точно тук ролята на интериорния дизайнер се откроява.

Смятам, че работата с детайлите е от решаващо значение, ако искаме да подчертаем най-важното в един проект и да създадем стилно пространство с характерна линия.

Например по отношение на частния интериор бих искала да споделя с вас един от последните ми проекти, в който детайлите играят основна роля.

Използвах графични елементи като осветлението, подовия цокъл, дръжките на вратите и превключвателите, за да очертая визуална рамка на пространството и да създам много минималистичен и семпъл дизайн, носещ усещане за бутиково пространство. А ръчно изработеното произведение на изкуството, направено по поръчка за клиента, допринася още повече за тази специална нотка.

И по отношение на обществения интериорен дизайн бих искала да споделя с вас проектът за този Бутик Арт Хотел.

Говорейки за бутикови хотели, има специфични изисквания, които трябва да се спазват, за да бъдат квалифицирани като такива. Което прави процеса по-прост и ясен. Някои от тях относно дизайна са:

  •  Трябва да е с интимен размер.
  •  Трябва да разчита на иновативни технологии.
  •  Трябва да бъде модерен като дизайн и уникален като характер.
  •  Трябва да гарантира устойчивост и да следва екологични практики.

Така че в този случай се опитах да разчупя стереотипа за стандартна хотелска стая, превръщайки банята в неразделна част от пространството и съчетавайки различни функции. Като например плъзгащата се маса, която позволява на госта да работи от леглото, или да гледа телевизия, или да я използва като бюро. Вместо да сложа гардероб, аз просто го превърнах в отворена закачалка, комбинирана със стойката за мини бар, за да спестя място и да направя уникален, функционален и удобен дизайн. За банята избрах иновативната технология AquaBlade на Ideal Standard за пестене на вода и намаляване на замърсяването на водата и разходите, което е от изключителна важност за един хотел.

Но повече подробности за проекта можете да прочетете тук: https://www.loradeneva.com/

Относно така нареченият "бутиков интериор" това е само част от една голяма тема, в която се надявам моята гледна точка да бъде полезна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай