Какви тайни крие Слънчевата система

Учените откриха джуджета, които потвърждават съществуването на тайнствената Планета Х

Какви тайни крие Слънчевата система | StandartNews.com

Американски астрономи са открили крайно отдалечената планета джудже 2018 VG18, чиято година продължава около 5.1-5.4 хиляди земни години. Това откритие отново потвърждава съществуването на тайнствената Планета Х, съобщава пресслужбата на Института за наука "Карнеги". "Тя е толкова далече от Слънцето и се движи толкова бавно, че ще отнеме години, за да се изчисли точната й орбита, а от друга страна, се намира в същата точка като другите светове с екстремни орбити. Това пък от своя страна показва наличието на гигантска планета, която дирижира "тяхното движение", заявява Скот Шепърд от Института за наука "Карнеги" във Вашингтон, САЩ.

През последните години учените откриха няколко големи джуджета планети и обекти на отдалечени места в Слънчевата система, ясно показващи, че "животът" в нея не свършва отвъд орбитите на Нептун и Плутон и че големи небесни тела продължават да се срещат и на по-далечни разстояния.

През 2014 г. Шепърд и неговият колега Чад Трухило обявиха откриването на "Байдън" - Плутоид 2012 VP113, отдалечена на 12 милиарда километра от Слънцето, а през 2015 г. откриха планетата джудже V774104, която се намира на още по-голямо разстояние от звездата.

През последните няколко години учени търсят загадъчната Планета Х - ​​петия газов гигант на Слънчевата система.

Преди две години, по време на търсене на планетата Х, Трухильо и Шепърд откриха три големи планети джуджета , които се въртят по изключително дълги и необичайни траектории. Разкритията засилиха подозренията им, че газовият гигант Батигин и Браун наистина съществуват.

Наскоро е намерено още едно потвърждение за това - планетата джудже 2015 TG387, която получи прякора Goblin. Оказа се, че тя е един от най-отдалечените светове на Слънчевата система.

Същите наблюдения им помогнаха да намерят още по-екстремен, голям и интересен предмет - 500-километровата планета джудже 2018 VG18, боядисана в светлобежов и лилав цвят. Този цвят, както смятат учените, показва, че повърхността й е покрита с голямо количество воден лед и различни въглеводороди.

Според текущите, изключително приблизителни оценки на учените, тя се върти по сравнително удължена орбита, чиято най-близка точка до Слънцето е на разстояние около 69 астрономически единици, средното разстояние между Земята и Слънцето, което е приблизително два пъти по-голямо от Плутон. Най-отдалечената му точка е 530 астрономически единици от звездата.

Сега тя е на разстояние 106-120 астрономически единици от Слънцето, което прави 2018 VG18 най-далечният свят на Слънчевата система по времето на откриването й, но не и носител на абсолютен рекорд. Както Goblin, така и много други планети, са на по-сериозни разстояния от Слънцето.

Допълнителните наблюдения на 2018 VG18, които получиха временното име Farout, може би ще направят възможно изясняването на позицията на Планетата X и с понощта на съвременните телескопи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай